settings icon
share icon
Pitanje

Je li pogrešno željeti umrijeti?

Odgovor


Mnogi ljudi koji pate od smrtonosnih bolesti, bolnih stanja, intenzivne tuge ili emocionalne boli pitaju se možemo li jednostavno tražiti od Boga da oduzme naš život. Je li to oblik samoubojstva? Hoće li nas Bog uzeti u nebo ako molimo za smrt? Pitanje koje se također nameće jest je li takva molitva grešna.

Želja da izbjegnemo bol, bilo emocionalnu ili fizičku, itekako je ljudsko stanje. Čak je i sam Gospodin Isus Krist molio: „Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe čaša ova. Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš“ (Matej 26,39 VB). Ovo je govorila Isusova ljudskost. Isus je znao što ga čeka na križu, ali primijetite da se podredio Božjoj volji. Isus se u svemu podlagao Očevoj volji (Ivan 5,30). U vrtu je Isus dokazao da postoji vrijeme kada je potrebno trpjeti, i On je dobrovoljno trpio, budući da je to bila Očeva volja.

Kao vjernici uvijek trebamo moliti: „Budi volja tvoja.“ Nitko od nas neće umrijeti prije svog vremena. David potvrđuje istinu da je Bog isplanirao sve naše dane i ništa ih neće skratiti izvan Božje volje: „Zametak moj već gledahu oči tvoje, i u knjizi tvojoj svi ovi udovi bijahu zapisani; dani su mi određeni dok još nijednog od njih ne bijaše“ (Psalam 139,16 VB). Umjesto molitve da umremo, bolje je moliti za Božju snagu i milost da čvrsto stojimo bez obzira na bol koju prolazimo, te da se pouzdajemo u Boga koji određuje vrijeme i detalje naše smrti.

Bol je teška, a ponekad je najteži dio razumjeti zašto. Bol je ponižavajuća, a mi ne volimo biti poniženi ili slabi i ovisni o drugima. No, kada pitamo: „Zašto ja, Gospodine?“, odgovor bi jednostavno mogao biti: „Zašto ne ti?“ Kada nanovorođeni vjernici na ovoj zemlji pate, Bog ima svrhu za tu patnju. Njegovi planovi i namjere su savršeni i sveti, baš kao što je On savršen i svet. Psalmist nam kaže: „Bog — njegov je put savršen“ (Psalam 18,30 VB). Ako su Božji putovi savršeni, onda se možemo pouzdati da je što god čini – i što god dopušta – također savršeno. To nam se možda čini nemogućim, ali naše misli nisu Božje misli, kao što nas podsjeća u Izaiji 55,8-9.

Apostol Pavao je patio zbog „trna u svom tijelu“ – neke boli koja u Bibliji nije objašnjena – i tri je puta molio Gospodina da taj trn ukloni. No, Bog koji je u trenu mogao olakšati Pavlovo trpljenje, odlučio je suprotno. Podsjetio je Pavla da je „trn“ tu da ne postane ponosan i da se zbog obilja objava koje su mu dane ne bi uzoholio. Ipak, Bog nije ostavio Pavla da pati nemoćan i sam. Bog ga je uvjerio da je milost koja mu je dana dovoljna i da će se Bog proslaviti kada se Pavao oslanja na činjenicu da će ga Njegova snaga održati. Pavao je na ovu istinu odgovorio radošću zbog svoje krhkosti i trpljenja, jer se u njima Bog proslavlja i pokazuje čudo svoje sile (2. Korinćanima 12,7-10). Stoga, umjesto da tražimo bijeg od bilo kakvog trpljenja putem smrti, trebamo ovisiti o Bogu i odmarati se u Njemu. Njegova svrha u trpljenju uvijek će Bogu donijeti slavu i obilovati blagoslovom.

Kada smo pod snažnim pritiskom boli, ponekad se osjećamo kao da jednostavno više ne možemo dalje. No, Bog nas podsjeća da ne postoji bol ili kušnja koja dolazi na vjernika a koju već netko drugi nije prošao prije nas. Neki vjernici trpe bol koja se ne može ublažiti modernom medicinom. Neki trpe progonstvo i strašne smrti u rukama mrzitelja Boga. Drugi su pak usamljeni i napušteni; neki su zatvarani zbog svjedočanstva. Stoga, zasigurno nismo sami. No, Bog je uvijek vjeran i neće dopustiti da trpimo ili budemo kušani iznad onoga što možemo izdržati, te će isto tako dati ishod da možemo podnijeti (1. Korinćanima 10,13).

Konačno, odgovor na pitanje je li zapravo grešno moliti da umremo glasi: „Sve što nije iz uvjerenja, grijeh je“ (Rimljanima 14,23). Drugim riječima, ako naš unutarnji čovjek kaže da je grijeh, onda je za nas grijeh. Također postoji stih koji kaže: „Onomu dakle koji zna činiti dobro, a ne čini — grijeh mu je“ (Jakovljeva 4,17 VB). Postoji samo jedan grijeh koji nas drži podalje od neba, a to je grijeh odbacivanja Gospodina Isusa Krista kao svog spasitelja. Ipak, molitva Bogu da nam dozvoli umrijeti mogao bi biti grijeh, jer to ukazuje na nedostatak vjere. Bolja bi molitva glasila: „Bože, obećao si me održati kroz svaku kušnju. Preklinjem te da ublažiš moju bol ili pružiš ishod kako da ju podnesem. No, u svemu neka bude tvoja volja. Amen.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li pogrešno željeti umrijeti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries