settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih se trebao/la vjenčati?

Odgovor


Mnoge kulture u svijetu danas gube razumijevanje za svrhu braka. Živimo u svijetu koji kaže da bismo trebali dobiti ono što želimo na bilo koji način. Brak se ponekad doživljava kao ograničenje koje može kočiti našu sposobnost da imamo ono što želimo kad to želimo. Danas se brak ponekad izruguje da je zastarjela institucija koja je izgubila na značaju.

Dakle, što je brak? Je li zastario? Važno je prije svega shvatiti da brak nije koncept koji je stvorio čovjek. Kad je Bog stvorio prvog čovjeka na svoju sliku (Postanak 1,27; 2,7), dao je tom čovjeku sve što je trebao da bude zadovoljan. Ipak, Bog je rekao: „Nije dobro da čovjek bude sâm. Načinit ću mu pomoćnika prikladna za nj“ (Postanak 2,18). Tako je Bog stvorio ženu iz Adamovog rebra i doveo je muškarcu. Prvi brak dogodio se kad je Bog stvorio ženu kako bi udovoljio potrebama muškarca tako da, kad se pridruže savezu, postanu jedno tijelo. Ideja „jednog tijela“ podrazumijeva neraskidivi pečat namijenjen trajanju čitavog života. Kad su Isusa pitali o razvodu, odgovorio je: „Zbog toga će čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu; i njih će dvoje biti jedno tijelo’? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što je, dakle, Bog sjedinio, čovjek neka ne rastavlja“ (Matej 19,5-6). Primijetite da je Bog taj koji spaja muškarca i ženu u braku. U Malahiji 2,14 Bog nas podsjeća da je bio „svjedokom između tebe i žene tvoje mladosti“. Bog shvaća brak vrlo ozbiljno.

Brak je bio prva institucija koju je Bog stvorio. Prethodio je uspostavljanju crkve ili vlasti. Brak je bio prva društvena institucija. Ljudska bića stvorena su da najbolje funkcioniraju kad su na zdrav način povezana s drugima, a Božji plan za brak je osnivanje snažnih obitelji. Biblija sadrži mnogo uputa za članove obitelji o tome kako se trebaju odnositi jedni prema drugima kako bi se zadovoljile te emocionalne potrebe (Efežanima 5,21-33; 6,1-4; Kološanima 3,18-21; 1. Korinćanima 7,2-5. 10-16). Bog je dizajnirao brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene doživotno, a svako odstupanje od tog plana iskrivljuje Njegovu svrhu (Matej 19,8; Rimljanima 1,26-27).

Prva Korinćanima 7,1-2 daje nam najbolji razlog za ženidbu: „Dobro je muškarcu ne dotaknuti ženu. Ipak, da bi se izbjegla bludnost, neka svaki ima svoju ženu i neka svaka ima svoga muža.“ Bog je stvorio seks da se u njemu uživa samo unutar granica braka. Svaka seksualna aktivnost izvan tih granica je grijeh (Galaćanima 5,19; Kološanima 3,5). Ako osoba ima snažan seksualni nagon, obično je dobra ideja vjenčati se kako bi se požuda svela na najmanju moguću mjeru i izbjegao nemoral (Jakovljeva 1,13-15). Uključenost u seksualnu aktivnost s nekim tko nije vaš vlastiti bračni supružnik je grijeh i dovodi do boli i katastrofe (Izreke 6,26-29; 1. Korinćanima 6,18).

Međutim, u Bibliji ne postoji zapovijed da se svi moraju vjenčati. Zapravo, apostol Pavao je bio naklonjeniji samačkom životu kao načinu da se više vremena posveti služenju Bogu (1. Korinćanima 7,7-9. 32-35). Neki ljudi ne osjećaju potrebu da se vjenčaju i u tome nema ništa loše. Samci mogu imati ispunjene živote i pronaći emocionalnu podršku putem prijatelja, obitelji i prilika za službu. Međutim, naše je društvo počelo izjednačavati samce sa seksualnim nemoralom, a to je vrlo pogrešno. Pavlovo promicanje samačkog života bilo je kako bi osoba mogla svoju punu pozornost posvetiti onome što se tiče Krista. Samački život se nikada ne smije koristiti kao izgovor za život u seksualnom grijehu. Ali ako samac može kontrolirati svoje strasti i živjeti moralno čistim životom, nema potrebe osjećati pritisak da se vjenča (1. Korinćanima 7,37).


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto bih se trebao/la vjenčati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries