settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bismo trebali proučavati Stari zavjet?

Odgovor


Biblija je progresivna objava. Preskočite li prvu polovicu bilo koje dobre knjige i pokušate ju dovršiti, teško ćete razumjeti likove, radnju i završetak. Isto tako, Novi zavjet može se potpuno razumjeti samo kad se vidi da je izgrađen na događajima, likovima, zakonima, žrtvenom sustavu, savezima i obećanjima Staroga zavjeta (SZ). Kada bismo imali samo Novi zavjet (NZ), došli bismo do Evanđelja i ne bi znali zašto su Židovi tražili Mesiju (Kralja Spasitelja). Bez SZ, ne bismo razumjeli zašto je taj Mesija došao (vidi Izaiju 53), te ne bismo mogli identificirati Isusa iz Nazareta kao Mesiju kroz mnoga detaljna proroštva koja su o Njemu govorila, npr. njegovo mjesto rođenja (Mih 5,2); način njegove smrti (Psalam 22, posebno stihovi 1, 7-8, 14-18; Ps 69,21), njegovo uskrsnuće (Ps 16,10), te mnoge druge detalje o njegovoj službi (Iz 52,19; 9,2)..

Bez SZ, ne bismo razumjeli židovske običaje koji se usputno spominju u NZ. Ne bismo razumjeli iskrivljenja koja su farizeji učinili Božjem zakonu kada su mu dodavali svoje predaje. Ne bismo razumjeli zašto je Isus bio toliko uzrujan dok je čistio dvorište Hrama. Ne bismo razumjeli da možemo koristiti istu mudrost koju je Krist koristio u svojim mnogim odgovorima neprijateljima (i ljudskim i demonskim).

Bez Staroga zavjeta ne bismo imali mnoga detaljna proročanstva koja su se mogla ostvariti samo ako je Biblija Božja riječ, a ne ljudska (vidi velike i male proroke, npr. Dn 7 i slijedeća poglavlja). Ta proročanstva daju specifične detalje o usponu i padu naroda, kako će propasti, hoće li se ponovno dići, koje će se sile nakon njih pojaviti, tko će biti glavni igrači (Kir, Aleksandar Veliki itd.) i što će se dogoditi njihovim kraljevstvima kad ti igrači umru. Ta detaljna proročanstva toliko su točna da skeptici optužuju kako su sigurno napisana poslije tih događaja.

SZ također sadrži brojne lekcije za nas ispisane životima mnogih pogrešivih likova. Proučavajući njihove živote možemo se ohrabriti da se pouzdamo u Boga bez obzira na sve (Daniel 3), i da ne činimo kompromise u malim stvarima (Daniel 1) kako bismo kasnije bili vjerni u velikim (Daniel 6). Možemo naučiti da je najbolje grijeh odmah i iskreno priznati, umjesto da krivnju prebacujemo na druge (1. Sam 15). Možemo naučiti da se ne igramo s grijehom, jer će nas pronaći, a njegov je ugriz smrtonosan (vidi Suce 13-16). Možemo naučiti da se trebamo pouzdavati u Boga i slušati ga ukoliko želimo iskusiti život u 'obećanoj zemlji' u ovom životu, a njegov raj u sljedećem (Br 13). Učimo da nas razmišljanje o grijehu samo priprema da ga počinimo (Post 3; Još 6-7). Učimo da naš grijeh ima posljedice ne samo za nas nego i za naše bližnje, kao i obrnuto: naše dobro ponašanje ima nagrade ne samo za nas nego i za one oko nas (Post 3; Izl 20:5-6).

SZ također sadrži goleme količine mudrosti koju NZ ne dijeli. Mnogo toga je sadržano u Psalmima i Izrekama. Ta zrnca mudrosti otkrivaju mi kako mogu biti mudriji od svojih učitelja, kamo razni grijesi vode (pomaže vidjeti udicu koju mamac skriva) i što će nam donijeti postignuća u ovom svijetu (ništa!). Kako mogu uvidjeti da sam budala (to jest, moralna budala)? Kako mogu nehotice okrenuti ljude protiv sebe? Kako mogu otvoriti vrata trajnom uspjehu? Kako mogu pronaći smisao u životu? Ponovno, toliko toga tamo ima što samo čeka da se otkrije – a otkrit će onaj koji uistinu želi učiti.

Bez SZ, ne bismo imali temelj na kojemu bismo stajali protiv pogreške politički ispravnih pokvarenosti našega društva u kojemu se evolucija smatra stvoriteljem svih vrsta tijekom milijuna godina (umjesto da se vide kao rezultat posebnog Božjeg stvaranja za doslovnih šest dana). Povjerovali bismo laži da su brakovi i obitelji strukture koje evoluiraju te će se nastaviti mijenjati kako se i društvo mijenja, umjesto da ih vidimo kao Božji naum u svrhu podizanja pobožne djece kao i zaštite onih koji bi inače bili iskorišteni i zlostavljani (najčešće žene i djeca).

Bez SZ, ne bismo razumjeli obećanja koja će Bog tek ispuniti židovskome narodu. Kao rezultat, ne bismo jasno vidjeli da je razdoblje Velikih nevolja sedmogodišnje razdoblje tijekom kojega će Bog specifično raditi s židovskim narodom koji je odbacio njegov prvi dolazak, ali koji će ga primiti o drugome. Ne bismo razumjeli kako se Kristovo buduće, tisućugodišnje kraljevstvo uklapa u Njegova obećanja Židovima, niti kako će se u to uklopiti pogani. Ne bismo ni vidjeli kako kraj Biblije veže preostale konce koji su bili objavljeni na početku Biblije, kako će Bog obnoviti raj koji je ovaj svijet prvotno trebao biti i kako ćemo imati blizak odnos s Njim osobno kao u Edenskom vrtu.

U sažetku, Stari zavjet je ogledalo koje nam daje da se vidimo u životima SZ likova i pomaže nam da naučimo iz grešaka i pobjeda u njihovim životima. Zbog njega puno bolje vidimo tko je Bog, čuda koja je napravio i spasenje koje je postigao. Zbog njega imamo tako veliku utjehu za one koji su progonjeni ili u nevolji (vidi posebice Psalme). Otkriva nam, preko stalnih ispunjenja proročanstava, zašto je Biblija jedinstvena među svetim knjigama: samo ona može pokazati da je ono što tvrdi – nadahnuta riječ Božja. Otkriva nam mnogo toga o Kristu na svojim stranicama. Sadrži mnogo mudrosti koja ide puno dalje od onoga na što se aludira ili što se navodi u NZ. Ukratko, ukoliko još niste krenuli u dubine njegovih stranica, propuštate mnogo toga što vam je Bog pribavio. Dok ga budete čitali, neke stvari nećete odmah razumjeti, ali ipak ćete mnogo razumjeti i naučiti. Nastavite li ga proučavati, tražeći od Boga da vas i dalje uči, vaša će potraga rezultirati pravim blagom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto bismo trebali proučavati Stari zavjet?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries