settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas Bog ljubi?

Odgovor


Ovo kratko pitanje jedno je od najdubljih pitanja ikada postavljenih. I nitko nikada neće moći pravilno odgovoriti. Međutim, jedno je sigurno. Bog nas ne voli zato što smo dražesni ili zaslužujemo Njegovu ljubav. Ako išta, istina je suprotna. Stanje čovječanstva od pada u grijeh je pobuna i neposlušnost. Jeremija 17,9 opisuje čovjekovo unutarnje stanje: „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?" Naše unutarnje biće toliko je narušeno grijehom da čak ni mi ne shvaćamo u kojoj mjeri nas je grijeh iskvario. U našem prirodnom stanju ne tražimo Boga; ne volimo Boga; ne želimo Boga. Rimljanima 3,10-12 jasno prikazuje stanje prirodne, neobraćene osobe: „Nema pravedna nijednoga, nema onoga koji razumije, nema onoga koji Boga traži. Svi skrenuše, svi zajedno beskorisni postadoše; nema onoga koji čini dobro, nijednoga nema" (VB). Kako je onda moguće da sveti, pravedni i savršeni Bog voli takva stvorenja? Da bismo ovo razumjeli, moramo razumjeti nešto o Božjoj naravi i karakteru.

Prva Ivanova 4,8 i 16 nam govori da je „Bog ljubav". Nijedna izjava nije važnija od ove – Bog je ljubav. To je duboka izjava. Ne samo da Bog voli; On jest ljubav. Njegova priroda i suština su ljubav. Ljubav prožima Njegovo biće i izlijeva sve Njegove druge osobine, čak i Njegov gnjev i bijes. Budući da je Božja narav ljubav, Bog mora pokazati ljubav, baš kao što mora pokazati sve svoje osobine jer ga to veliča. Slavljenje Boga je najviše, najbolje i najplemenitije od svih djela, stoga se po naravi mora proslaviti, jer je najviši i najbolji i zaslužuje svu slavu.

Budući da je srž Božje naravi ljubiti, On dokazuje svoju ljubav tako što je obilno daje ljudima koji to ne zaslužuju jer su u pobuni protiv Njega. Božja ljubav nije slatki, sentimentalni, romantični osjećaj; već agape ljubav, ljubav samopožrtvovnosti. On pokazuje tu požrtvovnu ljubav time što je poslao svoga Sina na križ da plati kaznu za naše grijehe (1. Ivanova 4,10), privukao nas k sebi (Ivan 6,44), oprostio nam našu pobunu protiv Njega (Efežanima 1,3-10) i poslao svoga Svetoga Duha da prebiva u nama (Ivan 14,16-17), omogućio nam da volimo kao što On voli (Ivan 13,34-35). To je učinio unatoč činjenici da to nismo zaslužili. „A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što, još dok bijasmo grješnici, Krist umrije za nas" (Rimljanima 5,8).

Božja ljubav je osobna. On poznaje svakog od nas pojedinačno i ljubi nas osobno. Njegova moćna ljubav nema početka ni kraja. To iskustvo Božje ljubavi razlikuje kršćanstvo od svih drugih religija. Zašto nas Bog ljubi? Upravo zbog toga tko On jest: „Bog je ljubav".

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto nas Bog ljubi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries