settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nam je potreban Spasitelj?

Odgovor


Čovječanstvo treba Spasitelja. Da bismo dali iscrpan odgovor zašto nam je potreban Spasitelj, bile bi potrebne enciklopedijske količine informacija. U našem ograničenom prostoru iznijet ćemo neke ideje, na temelju onoga što kaže Biblija, o tome zašto nam je potreban Spasitelj.

Prvo, shvatimo da je pojam „mi“ u ovom pitanju nešto tehnički uključivo; to jest, kada kažemo, „trebamo Spasitelja“, mislimo da svaka osoba koja je ikada živjela treba Spasitelja. Također trebamo primijetiti da pojam „spasitelj“ uživa donekle široku upotrebu u Bibliji; svatko tko izvrši djelo spašavanja ili izbavljenja može biti označen kao „spasitelj“ – primjeri uključuju suce Otniela i Ehuda (Suci 3,9. 15). Sam Bog (a ne samo Isus posebno) također se naziva „Spasitelj“ (Izaija 43,11; 45,21-22; 60,16). U ovom ćemo članku, kako bismo izbjegli zabunu, upotrijebiti riječ „Spasitelj“ za označavanje Isusa Krista.

Razlog zašto trebamo Spasitelja ima svoje korijene u Božjoj i ljudskoj prirodi: prvo, Biblija kaže da Bog ima plan i da su ljudska bića kritična prema tom planu. Drugo, Bog je svet i ne može podnijeti grijeh. Treće, svako ljudsko biće je sagriješilo i svaki čovjek ima unutarnju grešnu prirodu.

Poteškoća za nas je u tome što život s Bogom zahtijeva bezgrešno savršenstvo, a nitko od nas nije savršen. Stoga Bog ne može ostvariti svoje ciljeve bez prethodnog popravljanja čovječanstva. Zato nam je potreban Spasitelj – a Biblija ga identificira kao Isusa Krista (Luka 2,11; Titu 2,13-14).

Potreban nam je Spasitelj, Isus, jer trebamo postati sveti: „Bez svetosti nitko neće vidjeti Gospodina“ (Hebrejima 12,14). Isus nas ne čini samo boljim ljudima; niti On jača našu pobožnost niti uvećava našu svetost – nemamo je za početak. Umjesto toga, On nas čini potpuno novim stvorenjima (2. Korinćanima 5,17; Galaćanima 6,15).

Božji plan za čovječanstvo. Potreban nam je Spasitelj jer Bog planira da mu donesemo slavu (Izaija 43,7) i zauvijek uživamo u Njegovom zajedništvu (Psalam 27,4). Želi nas suobličiti liku svoga Sina (Rimljanima 8,29).

Samopostojeći Bog nije stvorio kozmos da bi se zabavio. Učinio je to kako bi njegovao odnose s bićima stvorenima na Njegovu sliku (vidi Postanak 1,27). Bog (kao društveni i moralni agent) želi da ga Njegova kreacija voli i napreduje. Činjenica da smo (kao voljna bića) pali u grijeh i pobunu znači da trebamo Spasitelja ili se Božji plan za nas ne može ostvariti. U svojoj ljubavi, Bog je poslao Spasitelja – svog jedinorođenog Sina – kako bi nas mogao pripremiti za vječnost i prikazati svoju slavu.

Svetost Božja. S više od 900 biblijskih referenci na Božju svetost, njezina važnost za Njegovu kreaciju ne može se precijeniti. Biblija nas uči da trebamo težiti svetosti (1. Petrova 1,15).

Isus je poučavao da Bogu trebamo pristupiti s razumijevanjem da je svet (Matej 6,9). Potreban nam je Spasitelj jer je Bog prečist da bi podnio grešnost: „Prečiste su oči tvoje da bi zlo gledale, i ne možeš ti opačinu promatrati“ (Habakuk 1,13). Bez Spasitelja Božja riječ nama bila bi samo: „Idite od mene, vi koji činite bezakonje“ (Matej 7,23).

Grešnost čovječanstva. U Rimljanima 3,10-18 Pavao unosi stihove iz Psalma i Izaije u raspravu o zakonu. Čineći to koristi Sveto pismo kako bi s pouzdanjem zaključio da je svaka osoba sagriješila (Rimljanima 3,23). Svaka osoba stoga zahtijeva sanaciju. Ne možemo odbaciti svoj grijeh kao što ni leopard ne može promijeniti svoje pjege (Jeremija 13,23). „Nema pravednoga, ni jednoga“ (Rimljanima 3,10; usp. Psalam 14,1).

Bog nesumnjivo kaže da su svi grešnici, čak i oni koji ne misle da jesu (vidi 1. Ivanovu 1,8). To znači da svatko treba Spasitelja, čak i oni koji ne misle da ga trebaju.

Potreba za Spasiteljem. Ukratko, Bog ima plan. Savršen je i On se neće predomisliti o izvršenju istog. Međutim, Njegov plan uključuje nas ljude, a mi smo u cijelosti grešnici. Budući da je Bog svet, ne može tolerirati prisutnost grijeha, te osim ako nas nekako ne očisti, nemoguće je da s nama provede svoj vječni plan. Božje rješenje: ponuda savršene žrtve jednom zauvijek da nas očisti od grijeha i pomiri sa sobom. To je učinio sa svojim Sinom na križu.

Potreban nam je Spasitelj jer sami sebe ne možemo spasiti. Potreban nam je Spasitelj jer smo bez Krista opisani „bez nade i bez Boga na svijetu“ (Efežanima 2,12).

Potreban nam je Spasitelj, a Bog ga je osigurao. Isus nas je spasio pokazavši dokaz Božje ljubavi i funkciju Njegovog milosrđa. Sada „opravdani njegovom milošću po nadi budemo učinjeni baštinicima vječnoga života“ (Titu 3,7). Isusova žrtva nam je sve otključala – i da je postojao neki drugi način da Bog ostvari svoj plan bez kompromisa, izabrao bi to umjesto poniženja križa (vidi Luka 22,42). Činjenica da je Isus doista umro na križu dovoljan je dokaz da nam treba Spasitelj.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto nam je potreban Spasitelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries