settings icon
share icon
Pitanje

Zašto nas je Bog stvorio?

Odgovor


Kratak odgovor na pitanje „zašto nas je Bog stvorio“ glasi „sebi na zadovoljstvo“ (jer je tako htio). Otkrivenje 4:11 kaže: „Dostojan si, naš Gospodine i naš Bože, da primiš slavu čast i moć, jer ti si stvorio sve: sve tvojoj volji duguje postojanje i stvaranje.“ Kološanima 1:16b podržava tu izjavu: „Sve je stvoreno po njemu i za njega.“ To što je čovječanstvo bilo stvoreno za Božje zadovoljstvo ne znači da je bilo stvoreno kako bi ga zabavljalo ili mu pružilo razbibrigu. Bog je kreativno Biće i zadovoljstvo mu je stvarati. Bog je osobno Biće i zadovoljstvo mu je imati druge osobe s kojima može imati blizak odnos.

Budući da su stvoreni na Božju sliku i priliku (Post 1:27), ljudska bića mogu znati Boga i stoga ga voljeti, štovati, služiti i imati zajedništvo s njim. Bog nije stvorio ljude zato što ih je trebao. Kao Bog, njemu ništa ne treba. U prošloj vječnosti nikad nije bio usamljen, dakle nikada mu nije trebao „prijatelj“. On nas voli, ali to nije isto što i potreba za nama. Da nikad nismo postojali, Bog bi i dalje bio Bog—Nepromjenjivi (Mal 3:6). Veliki JA JESAM (Izl 3:14) nikad nije bio nezadovoljan sa svojim vječnim postojanjem. Kada je stvorio svemir, učinio je ono što mu je bilo zadovoljstvo, a budući da je Bog savršen, njegove su radnje bile savršene. „I bijaše veoma dobro“ (Post 1:31).

Također, Bog nije stvorio bića sebi jednaka. Logično, to nije mogao učiniti. Kada bi Bog stvorio drugo biće jednake sile, inteligencije i savršenstva onda bi On prestao biti jedini istinski Bog iz jednostavnog razloga što bi postojala dva boga—a to bi bilo nemoguće. „Jahve [je] pravi Bog i… nema drugoga uz njega“ (Pnz 4:35). Sve što Bog stvara nužno mora biti manje od Njega. Nešto napravljeno nikad ne može biti silnije ili jednako silno kao Onaj koji je to napravio.

Uviđajući potpunu Božju svetost i suverenost, divimo mu se što je stvorio čovjeka i okrunio ga „slavom i sjajem“ (Ps 8:6), te što nas naziva prijateljima (Iv 15:14-15). Zašto nas je Bog stvorio? Bog nas je stvorio jer mu je to pričinilo zadovoljstvo, te kako bismo mi, njegova tvorevina, imali zadovoljstvo poznavati Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto nas je Bog stvorio?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries