settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog postavlja pitanja ako je sveznajući?

Odgovor


Bog je sveznajući – On zna sve. Također vidimo u Bibliji gdje Bog postavlja pitanja. U Edenskom vrtu Bog pita Adama gdje je i što je učinio (Postanak 3,9. 11). Na nebu pita Sotonu gdje je bio (Job 1,7). U pustinji Bog pita Mojsija što drži u ruci (Izlazak 4,2). U gomili na putu do Jairove kuće, Isus pita tko ga je dotaknuo (Marko 5,30). Budući da je sveznajući, Bog je već znao odgovore na ova pitanja. „On tajne srca poznaje“ (Psalam 44,21). Pa zašto onda pita?

Pitanja koja Bog postavlja uvijek služe svrsi. On ne traži da dobije informacije, jer On već posjeduje sve informacije; Njegova pitanja služe drugoj svrsi, a ta svrha varira ovisno o kontekstu pitanja i potrebama onoga kome je pitanje upućeno.

Nakon što su Adam i Eva pojeli zabranjeni plod i sakrili se od Boga, Bog je zazvao: „Gdje si?“ (Postanak 3,9). Naravno, Bog je znao Adamov fizički položaj; to nije bila poanta pitanja. Pitanje je osmišljeno da izvuče Adama iz skrovišta. Bog je mogao pristupiti svom grešnom stvorenju u gnjevu, s oštrim riječima osude i trenutnim sudom, ali nije. Umjesto toga, Bog je pristupio Adamu s pitanjem i tako pokazao svoju milost, blagost i želju za pomirenjem.

Kad podučava mladog učenika osnovnoj aritmetici, učitelj bi mogao pitati: „Koliko je 2 + 2?“ Učitelj to ne pita zato što ne zna odgovor, već zato što želi usredotočiti razmišljanje učenika na problem koji je u pitanju. Kad je Bog upitao Adama: „Gdje si?“, svrha pitanja bila je djelomično usredotočiti Adama na problem u koji su se on i njegova žena zapetljali.

Druga pitanja o Bogu u Bibliji mogu imati druge svrhe. U Jobu 38–41, Bog nemilosrdno ispituje Joba o svemu, od Jobove odsutnosti kada su temelji zemlje postavljeni (Job 38,4) do Jobove nesposobnosti da ulovi morska čudovišta (Job 41,1). Ovdje je očito da Bog koristi pitanja kao alat za podučavanje kako bi naglasio vlastitu moć i vrhovnost.

Božje opetovano pitanje Joni: „Činiš li dobro time što se srdiš?“ (Jona 4,4. 9) osmišljeno je da potakne Jonu na samopreispitivanje. Božje pitanje Iliji: „Što ti radiš ovdje?“ (1. Kraljevima 19,9) istaknulo je kako je Ilija odstupio od Božjeg nauma za njega. Božje pitanje u Izaijinoj prisutnosti: „Koga da pošaljem, i tko će nam poći?“ (Izaija 6,8) potaknulo je proroka da se dobrovoljno prijavi.

Tijekom svoje službe na zemlji, Isus je često postavljao pitanja. Dobar učitelj koristit će strateška pitanja kako bi olakšao proces učenja, a Isus je bio glavni učitelj. Isus je ponekad postavljao pitanja kako bi stvorio priliku za učenje: „Što kažu ljudi, tko sam ja?“ (Marko 8,27). Ili da usmjeri pozornost svojih slušatelja na nešto značajno: „Što piše u Zakonu? Kako čitaš?“ (Luka 10,26). Ili za poticanje introspekcije: „Želiš li ozdraviti?“ (Ivan 5,6). Ili za poticanje na dublje razmišljanje: „Što, onda, znači to što je pisano: ‘Kamen koji odbaciše graditelji postade glavni kamen ugaoni?“ (Luka 20,17). Ili iznijeti vjeru na vidjelo: „Tko me dotaknuo?“ (Luka 8,45). Ili postaviti veliko otkriće: „Zašto plačeš? Koga tražiš?“ (Ivan 20,15).

Bog je Otac koji koristi jezik za podučavanje u kontekstu odnosa. On je Učitelj koji koristi pitanja kako bi uključio svoje učenike, natjerao ih na razmišljanje i uputio ih na istinu. Kada postavlja pitanje, to nije zato što ne zna odgovor, već zato što želi da znamo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog postavlja pitanja ako je sveznajući?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries