settings icon
share icon
Pitanje

Što je zamjensko okajanje?

Odgovor


„Zamjensko okajanje“ odnosi se na činjenicu da je Isus Krist umro umjesto svih grješnika. Sveto pismo uči da su svi ljudi grješnici (pročitaj Rimljanima 3,9-18 i Rimljanima 3,23). Kazna za našu grješnost jest smrt. Rimljanima 6,23 glasi: „Jer je plaća grijeha smrt, a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.“

Ovaj stih uči nas nekoliko stvari. Svi ćemo umrijeti i provesti vječnost u paklu kako bismo platili naše grijehe. Smrt u Pismu označava „odvojenje“. Naravno, svi ćemo umrijeti, ali neki će vječno živjeti u nebu s Gospodinom dok će drugi vječno živjeti u paklu. Smrt o kojoj se ovdje govori odnosi se na život u paklu. Međutim, ovaj stih uči nas i to da je vječni život dostupan kroz Isusa Krista. To je njegovo zamjensko okajanje.

Isus Krist umro je umjesto nas kada je bio razapet na križu. Mi smo zaslužili da nas se prikuje da umremo na križu zato što smo živjeli grješnim životima. Međutim, Krist je uzeo kaznu na sebe umjesto nas. „Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom“ (2. Korinćanima 5,21). On je uzeo naše mjesto kao zamjena za ono što smo pravedno zaslužili.

„On koji osobno u svom tijelu naše grijehe uznese na križ da mi, umrijevši svojim grijesima, živimo pravednosti; on čijim ste modricama izliječeni“ (1. Petrova 2,24). Ponovno vidimo da je Krist uzeo na sebe grijehe koje smo mi počinili kako bi platio našu kaznu. Nekoliko stihova dalje čitamo: „Jer i Krist je jedanput umro zbog grijeha, pravedan za nepravedne, da nas privede k Bogu; on koji je bio ubijen u tijelu, ali oživje duhom“ (1. Petrova 3,18). Ovi stihovi nas ne uče samo o tome da je Krist bio naša „zamjena“, nego i o tome da je bio „okajnica“, što znači da je platio za čovjekovu grješnost.

Još jedan odlomak koji govori o „zamjenskom okajanju“ je Izaija 53,5. Ovaj stih govori o dolazećem Kristu koji je trebao umrijeti na križu za naše grijehe, jako je detaljan a raspeće se dogodilo upravo onako kako ga je ovaj stih prorekao. Dok ga čitate, zapazite nekoliko riječi. „Za NAŠE grijehe probodoše NJEGA, za opačine NAŠE NJEGA satriješe. Na NJEGA pade kazna – radi NAŠEG mira, NJEGOVE NAS rane iscijeliše.“ Zapazite okajanje. Ovdje ponovno vidimo da je Krist platio cijenu umjesto nas!

Sami ne bismo mogli platiti cijenu našega grijeha. Kada bismo mogli, jednostavno bismo bili kažnjeni i bačeni u pakao na svu vječnost. Međutim, Krist je preuzeo inicijativu i došao na zemlju u obliku Božjega Sina, Isusa Krista, kako bi platio cijenu za naše grijehe. Zbog toga što je učinio za nas, sada možemo ne samo imati oproštenje grijeha, nego možemo provesti vječnost s njime. Kako bi se to obistinilo, trebamo se pouzdati u ono što je Krist učinio na križu. Ne možemo spasiti sami sebe; potrebna nam je zamjena.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je zamjensko okajanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries