settings icon
share icon
Pitanje

Budući da je Bog duh, trebamo li prestati koristiti zamjenice muškog roda za označavanje Boga?

Odgovor


Znamo da je Bog duhovno biće. Strogo govoreći, On nema spol. Međutim, Bog je odlučio otkriti se čovječanstvu koristeći muške zamjenice i obličje. U Bibliji Bog ne govori o sebi koristeći rodno neutralne izraze; koristi izraze u muškom rodu. Budući da je Bog odlučio objaviti se čovječanstvu jezikom koji specificira muški rod, možemo i trebamo se obraćati Njemu istim jezikom. Nema biblijskog razloga da prestanemo koristiti zamjenice muškog roda za označavanje Boga.

Od samog početka u Bibliji, Bog govori o sebi koristeći zamjenice muškog roda: „I tako Bog stvori čovjeka na svoju sliku, na sliku Božju stvori ga: muško i žensko stvori ih“ (Postanak 1,27). Bog se od početka naziva muškim izrazima. Stari hebrejski nije imao zamjenice neutralnog roda, tako da je svim stavkama namjerno dodijeljen gramatički rod muškog ili ženskog roda. Ta je zamjenica bila namjerna. U Starom zavjetu zamjenice koje se odnose na Boga su gramatički muškog roda.

Isto nalazimo u Novom zavjetu. Poslanice (od Djela apostolskih do Otkrivenja) sadrže gotovo 900 stihova gdje se grčka riječ theos – imenica muškog roda – koristi za označavanje Boga. Iako je grčki koine imao rodno neutralne izraze, Bog se i dalje spominje u muškom rodu.

Uz gramatičke konstrukcije, obličje korišteno u Bibliji također potvrđuje da je Bog odlučio za sebe govoriti da ima muške kvalitete. Za opisivanje Boga koristi se nekoliko metafora i naziva. Postoje stotine referenci o Bogu kao Ocu, Kralju i Mužu. Isus nas je učio da se specifično molimo „Oče naš“ (Luka 11,2). Postoje brojne druge reference na Boga kao Oca, kao što su Ponovljeni zakon 32,6, Malahija 2,10 i 1. Korinćanima 8,6. Bog se izričito naziva kraljem (ne kraljicom) u mnogim stihovima; na primjer, Psalam 24,10, Psalam 47,2, Izaija 44,6 i 1. Timoteju 1,17. Također se opisuje kao muž na mjestima kao što su Izaija 54,5 i Hošea 2,2. 16 i 19.

Na jednom mjestu usporedba se koristi za upućivanje na Boga koji tješi svoj narod kao što majka tješi svoje dijete (Izaija 66,13). Čak ni tamo, Bog ne kaže da je majka, samo da će kao majka utješiti svoj narod. Izaija 49,15 još je jedan stih koji spominje majku u opisu Boga, ali to čak nije ni usporedba, već kontrast: Bog se više brine za svoj narod nego majka koja doji svoje dijete.

Najveće Božje otkrivenje za nas je Njegov Sin, Isus Krist (Hebrejima 1,2). Kroz utjelovljenje je Sin došao na zemlju kao fizički muškarac, a ne kao žena. Isus je Boga dosljedno nazivao svojim Ocem, a ne majkom. Prije svog raspeća, Isus se molio Bogu, nazivajući ga „Abba, Oče“ (Marko 14,36). Samo u evanđeljima Isus naziva Boga „Ocem“ više od 100 puta.

Dakle, Bog je duh; On nije „muško“ u smislu u kojem je bilo koji muškarac na ovom svijetu. Bog nema fizičke karakteristike niti genetiku. On nadilazi rod. U isto vrijeme, Bog nam se namjerno objavio koristeći muški rod. Bog je uvijek „On“ u Bibliji. Budući da Bog koristi zamjenice u muškom rodu kada govori o sebi, trebamo nastaviti koristiti zamjenice u muškom rodu kad govorimo o Bogu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Budući da je Bog duh, trebamo li prestati koristiti zamjenice muškog roda za označavanje Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries