settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o zahvalnosti/hvali?

Odgovor


Zahvalnost je istaknuta biblijska tema. Prva poslanica Solunjanima 5,16-18 kaže: „Uvijek se radujte. Neprestano se molite. U svemu zahvaljujte, jer je to za vas volja Božja u Kristu Isusu.“ Razumijete li ovo? Zahvaljujte u svim okolnostima. Zahvalnost bi nam trebala biti način života, prirodno teći iz naših srca i usta. Ulazeći u Sveto pismo malo dublje, razumijemo zašto bismo trebali biti zahvalni i također kako imati zahvalnost u različitim okolnostima.

Psalam 136,1 kaže: „Hvale dajte GOSPODINU, jer je dobar; jer zauvijek traje milosrđe njegovo.“ Ovdje imamo dva razloga za zahvalnost: Božju stalnu dobrotu i Njegovu postojanu ljubav. Kada prepoznamo prirodu svoje izopačenosti i shvatimo da, izuzev Boga, postoji samo smrt (Ivan 10,10; Rimljanima 7,5), naš prirodni odgovor je da budemo zahvalni za život koji On daje.

Psalam 30 daje hvalu Bogu za Njegovo izbavljenje. David piše: „Uzvisivat ću te, GOSPODINE, jer si me podigao i nisi dao mojim neprijateljima da se nada mnom raduju. GOSPODINE, Bože moj, vapio sam tebi i ti si me ozdravio. GOSPODINE, ti si iz groba izveo dušu moju: ti si me na životu sačuvao da u jamu ne siđem… Ti si moje žalovanje u ples okrenuo; skinuo si s mene kostrijet i radošću me opasao. Stoga će ti pjevati slava moja i neće šutjeti. GOSPODINE, Bože moj, dovijeka ću ti hvale prinositi“ (Psalam 30,1-12). Ovdje David zahvaljuje Bogu nakon očito teške okolnosti. Ovaj psalam zahvale ne samo da hvali Boga u ovom trenutku, već se prisjeća Božje vjernosti iz prošlosti. To je izjava o Božjem karakteru, koja je toliko divna da je hvala jedini prikladan odgovor.

Imamo i primjere zahvalnosti usred teških okolnosti. Psalam 28, na primjer, opisuje Davidovu nevolju. To je vapaj Bogu za milost, zaštitu i pravdu. Nakon što je David zavapio Bogu, piše: „Neka je blagoslovljen GOSPODIN, jer je uslišao glas mojih smjernih molitava. GOSPODIN je snaga moja i moj štit; u njega se pouzdalo srce moje, i pomogao mi je: stoga se silno raduje srce moje i s pjesmom ću ga svojom slaviti“ (Psalam 28,6-7). Usred nevolje, David se prisjeća tko je Bog, te kao rezultat poznavanja i pouzdanja u Boga, zahvaljuje. Job je imao sličan stav hvale, čak i ususret smrti: „GOSPODIN je dao i GOSPODIN je oduzeo; blagoslovljeno neka je ime GOSPODINOVO“ (Job 1,21).

I u Novom zavjetu ima primjera vjerničke zahvalnosti. Pavla su žestoko progonili, ali je ipak napisao: „No hvala Bogu, koji nas uvijek proslavlja u Kristu i po nama na svakome mjestu očituje miris svoje spoznaje“ (2. Korinćanima 2,14). Autor poslanice Hebrejima kaže: „Budući da smo primili neuzdrmljivo kraljevstvo, imajmo milost po kojoj služimo ugađajući Bogu s odanošću i strahopoštovanjem“ (Hebrejima 12,28). Petar daje razlog da budemo zahvalni za „žalost u raznim kušnjama“, rekavši da se kroz poteškoće naša vjera može dokazati istinskom i „naći na hvalu, čast i slavu za dolaska Isusa Krista“ (1. Petrova 1,6-7).

Narod Božji je zahvalan narod, jer shvaća koliko mu je dano. Jedna od karakteristika posljednjih dana je nedostatak zahvalnosti, prema 2. Timoteju 3,2. Zli ljudi bit će „nezahvalni“.

Trebamo biti zahvalni jer je Bog vrijedan naše hvale. Ispravno je odati mu priznanje za „svako dobro darivanje i svaki savršeni dar“ koji daje (Jakovljeva 1,17). Kada smo zahvalni, naš fokus se pomjera sa sebičnih želja i boli trenutnih okolnosti. Izražavanje zahvalnosti pomaže nam zapamtiti da Bog ima kontrolu. Zahvalnost, dakle, nije samo prikladna; već zapravo zdrava i korisna za nas. Podsjeća nas na širu sliku, da pripadamo Bogu i da smo blagoslovljeni svakim duhovnim blagoslovom (Efežanima 1,3). Doista, imamo život u izobilju (Ivan 10,10), a zahvalnost je shodna.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o zahvalnosti/hvali?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries