settings icon
share icon
Pitanje

Kako može žena zacijeliti i oporaviti se nakon pobačaja?

Odgovor


Nažalost, pobačaj i kasnije žaljenje zbog istog previše je često iskustvo. Premda ne možemo poništiti što smo učinili, žene mogu zacijeliti i oporaviti se nakon pobačaja. Bog svakovrsne utjehe i iscjeljenja, više je nego sposoban ublažiti tugu i bol zbog pobačaja, te obnoviti životnu radost u žena koje su pobacile.

Premda su djeca uvijek blagoslov, ponekad ne dolaze u najboljim okolnostima. Jedna od posljedica predbračnog seksa je začeće neželjenog djeteta. To iskustvo može prestrašiti nekoga tko na takvu odgovornost nije spreman financijski, emocionalno ili fizički. Mnoge žene i djevojke koje se odluče na pobačaj su prestrašene, zbunjene, očajne i iznimno ranjive. U svojoj potrazi za odgovorima, prevarom su povjerovale da su nerođena djeca potrošna roba i „grudice tkiva“, a ne prava nerođena ljudska bića. Često to saznaju tek kasnije, u obliku sindroma stresa nakon pobačaja, krivnje i depresije.

Međutim, postoji dobra vijest za sve koji su pobacile, a to je Radosna vijest da Bog nudi oprost svakome tko ga zatraži. Rimljanima 3:22 kaže da smo opravdani pred Bogom kada se pouzdamo u Isusa Krista, koji je platio naše grijehe. Štoviše, svi se možemo spasiti na taj isti način, bez obzira tko smo, ili što smo učinili.“ Nikada nije prekasno prići Bogu da nas iscijeli. Ne postoji ništa što bismo mogli učiniti, a što je toliko loše da se ne može oprostiti. Bog nudi svoj oprost, te ujedno nudi mir uma i srca, a to ćemo primiti samo tako što ćemo se pouzdati u Krista Isusa, koji će se tada trajno nastaniti i imati vlast nad našim životima.

Čak se i neke kršćanke nađu u situacijama u kojima se odluče na pobačaj. Možda to učine iz straha kako će na njih gledati kršćanska zajednica sada kada je njihov izbor da se upuste u predbračni seks postao očigledan. Čak i kršćanku, koja zna što Bog misli o pobačaju, očaj može navesti da se želi otarasiti „dokaza“. To je, možda djelomično, odgovornost crkve, koja ne želi podržati ženu u toj situaciji onako kako bi je trebala podržati. U takvim je situacijama važno uvjeriti žene da Bog, premda ne podržava predbračni seks, spremno nudi oproštenje i otkupljenje. Isto je i s kršćankom koja je pobacila. Istina je, pobačaj je pogrešan jer je oduzimanje života. Međutim, pobačaj nije neoprostiv. Biblija kaže da nema osude za one koji pripadaju Kristu Isusu (Rimljanima 8:1), tako da nam On besplatno nudi oprost kada ga zamolimo da nam oprosti. To ne čini zato što mi to zaslužujemo, nego zato što je naš Gospodin pun ljubavi.

Kada žena shvati posljedice svoga pobačaja, možda će joj biti teško oprostiti samoj sebi. Međutim, Bog ne želi da živimo u trajnoj krivici, nego da učimo iz naših grješaka i da ih koristimo u Njegovu, kao i u našu korist. To iziskuje puno molitve, što je jednostavno rečeno razgovor s Bogom. Molitva i proučavanje Biblije će nam pomoći da bolje upoznamo Boga, kako bismo se mogli pouzdati u Njega da će nas zacijeliti i bolje opremiti da mu služimo. Umjesto da razmišlja o svome nedjelu, ženu bi trebalo ohrabriti da svoje iskustvo koristi kako bi pomogla drugima. Možda će najprije trebati proći kroz kršćansko savjetovanje koje će joj pomoći da i sama prođe kroz to iskustvo, koje može biti jako traumatično. Međutim, nakon toga, pouzda li se u Gospodina, bit će snažnija i duhovno zrelija. Budući da je prošla kroz to iskustvo, Bog će ga moći upotrijebiti kako bi osnažio njen karakter i kako bi ju pripremio za služenje drugima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako može žena zacijeliti i oporaviti se nakon pobačaja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries