settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li Adam i Eva stvarno sagriješili kada su pojeli komad zabranjenog ploda?

Odgovor


Izraz „zabranjeni plod“ odnosi se na priču o Adamu i Evi u Edenskom vrtu. Bog im je zabranio da jedu plod sa stabla spoznaje dobra i zla (Postanak 2,9; 3,3). Biblija ne govori ništa o tome o kojoj se vrsti ploda radilo. Tradicija je plod identificirala kao jabuku, ali nemoguće je sa sigurnošću znati o kakvom se plodu radilo. Po svemu sudeći, iz Postanka radi se o doslovnom stablu i doslovnom plodu.

Ključni element u odlomku nije sam plod, nego zabrana da ga ne jedu. Bog je dao Adamu i Evi samo jednu zabranu u svojim uputama. Radi li se o nekom duhovnom svojstvu unutar ploda zapravo je nevažno. Grijeh je bio neposlušnost Božjoj zapovijedi. Time što su jeli plod (čin neposlušnosti), Adam i Eva stekli su osobno znanje o zlu. Već su poznavali dobro, ali sada su imali suprotno iskustvo zla zbog neposlušnosti, te krivnju i sram koji su došli uz to. Sotonina laž bila je da će ih spoznaja dobra i zla učiniti poput bogova (Postanak 3,5). U stvarnosti, već su bili stvoreni na sliku Božju i imali su blagoslov uživanja u Njemu.

Pouka za nas danas je da kada Bog nešto zabranjuje, to je za naše dobro. Neposlušnost, hodanje svojim putem ili odlučivanje što jest ili nije korisno za nas, uvijek će dovesti do nesreće. Naš nebeski Otac koji nas je stvorio zna što je najbolje za nas, i kada nam nešto zabranjuje, trebamo ga poslušati. Kada odlučimo slušati svoju vlastitu volju umjesto Njegovu savršenu i svetu volju, nikada ništa ne ispadne dobro za nas. Adam i Eva su došli do tog tužnog otkrića nakon što su jeli zabranjeni plod, te sve vrijeme otada čovječanstvo trpi posljedice svoje odluke (Rimljanima 5,12). EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li Adam i Eva stvarno sagriješili kada su pojeli komad zabranjenog ploda?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries