settings icon
share icon
Pitanje

Što je wicca? Je li wicca vračarstvo?

Odgovor


Wicca je neopoganska religija kojoj raste popularnost i prihvaćanje u Sjedinjenim Državama i Europi. Postoje mnoge web stranice i knjige koje tvrde da poučavaju „pravu“ wiccu, ali zapravo ne postoji konsenzus među Wiccanima koji je smisao njihove religije. Razlog tomu jest taj što wicca, kako se prakticira sada, postoji tek 50 godina. Wicca je sustav vjerovanja koji je sastavio britanac Gerald Gardner u 40-im i 50-im godinama prošloga stoljeća, a izvore je crpio iz raznih religijskih tradicija i vjerovanja, kao i iz obreda Slobodnih zidara. Nakon što je Gardner izdao nekoliko knjiga koje izlažu njegov sustav štovanja, pojavile su se mnogi drugi wiccanski ogranci i varijacije. Neki wiccani su politeisti, jer štuju više božanstava, dok drugi štuju samo jednoga „Boga“ ili „Božicu“. Neki drugi wiccani štuju prirodu, a zovu je Gaea, prema grčkoj božici zemlje. Neki wiccani odabiru i prihvaćaju neke dijelove kršćanske doktrine, dok drugi u potpunosti odbacuju kršćanstvo. Većina praktičara wicce vjeruje u reinkarnaciju.

Većina wiccana odlučno niječe da je Sotona dio njihova panteona, pri čemu navode glavne doktrinarne razlike između njih samih i sotonista. Wiccani općenito promoviraju moralnu relativnost, te odbacuju nazive kao što su „dobro“ i „zlo te „ispravno“ i „pogrešno“. Wicca ima samo jedan zakon ili pravilo, a zove se Rede: „Čini što te volja, ne naudi nikome.“ Na prvi pogled, Rede se čini kao potpuna, neuskraćena osobna dozvola. Možeš činiti što te volja, dokle god nikome nećeš nauditi. Međutim, wiccani će brzo istaknuti da popratne posljedice nečijih djela mogu biti dalekosežne. Oni to načelo izražavaju u Trostrukom zakonu, koji kaže: „Svako dobro koje osoba učini drugoj vraća se trostruko u ovome životu; povreda se također vraća trostruko.“

Glavni čimbenik koji doprinosi stalnoj fascinaciji wiccom je navodno korištenje čari i „magike“ (namjerno pogrešno napisano kako bi se wiccane razlikovalo od čarobnjaka i mađioničara). Oni koji žele zadovoljiti svoju znatiželju, kao i duhovni početnici, najviše žele uroniti u ta otajstva. Ne prakticiraju svi wiccani vračanje, ali oni koji to čine tvrde da je njima „magika“ ono što kršćanima predstavlja molitva. Razlika je u tome što wiccani tvrde da „magikom“ oni jednostavno putem svojih umova upravljaju materijom, ili da zazivaju svoje omiljeno božanstvo da im učine neku uslugu, dok se kršćani mole svemogućem, sveprisutnom Bogu da liječi, intervenira i djeluje u njihovim životima. Budući da Rede ne dopušta vješticama da ozlijede druge ljude, a Trostruki zakon objašnjava posljedice za prekršitelje pravila Rede, vještice koje prakticiraju „magiku“ nazivaju sebe „vješticama prirode“ ili „bijelim vješticama“ kako bi se još više udaljile od sotonista.

Wicca je, u osnovi, religija koja se tiče bavljenja vlastitim životom i mirnim suživotom s bližnjima i okolišem. Wiccani rado vuku paralele između sebe i biblijskih kršćana, kako bi tako dobili na vjerodostojnosti. Međutim, što Biblija kaže o toj religiji? Nećete pronaći riječ „wicca“ u Bibliji, tako da ćemo njihova vjerovanja trebati procijeniti u svjetlu onoga što Bog kaže o njima.

Wiccanske čarolije su idolopoklonstvo—Rimljanima 1:25 kaže: „istinu Božju (su) zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju …“ U Izaiji 40, Bog nam dočarava koliko je veći Stvoritelj od svoje tvorevine. Ako štuješ bilo što drugo osim Stvoritelja, onda si kriv za idolopoklonstvo.

Wiccanske čarolije pružaju lažnu nadu. Hebrejima 9:27 kaže: „I kao što je ludima određeno samo jedanput umrijeti – potom dolazi sud.“ Bog kaže da imamo samo jednu priliku da živimo. Ne postoje druge šanse u nekom drugom životu. Ako ne prihvatimo Božji dar Isusa u našem životu, On će nas osuditi jer nismo htjeli biti u Njegovoj prisutnosti, te će nas poslati u pakao.

Wiccanske čarolije donose razočaranje. Marko 7:8 kaže: „Vi ostavljate zapovijed Božju, a držite predaju ljudsku.“ Bog je Bog, a mi nismo. Mi moramo donijeti odluku. Hoćemo li se pouzdati u Boga i prihvatiti Njegov svjetonazor, ili nećemo? Poznavanje Boga traži puno discipline. Wicca je religija laži usmjerenih ka dobronamjernim ali lakovjernim ljudima.

Ponovljeni zakon 18:10-12 kaže: „Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi … se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom. Jer, tko god takvo što čini, gadi se Jahvi...“ Wiccansko vračanje je grijeh, i Bog ga mrzi. Zašto? Zato što je ono pokušaj da odbacimo svoju ovisnost o Bogu, te da bez Njega dobijemo odgovore.

Grijeh nije samo društveno neprihvatljivo djelo. Grijeh je naša odluka da se ne slažemo s Bogom u vezi bilo čega—pobuna protiv Njega. Grijeh znači reći: „Bože, želim živjeti na svoj način.“ Rimljanima 3:23 kaže: „jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave.“ Rimljanima 6:23 kaže: „Jer je plaća grijeha smrt…“ To nije tjelesna smrt, nego duhovna smrt: vječna odvojenost od Boga i svih blagoslova koje nam Njegova prisutnost donosi. To je definicija pakla: odsutnost Božje prisutnosti. Upravo nam to naš grijeh donosi.

Hvala Bogu da Rimljanima 6:23 tu ne završava, nego nastavlja: „…a milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.“ Bog je znao da ćemo se svi pobuniti, na ovaj ili onaj način. Stoga je providio način na koji možemo izbjeći tu odvojenost – kroz vjeru u Isusa Krista. Wiccansko vračanje nije ništa više od još jedne sotonske laži. On je neprijatelj naših duša, koji „obilazi kao ričući lav, tražeći koga da proždere“ (1. Petrova 5:8)

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je wicca? Je li wicca vračarstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries