settings icon
share icon
Pitanje

Što je Watchtower Bible and Tract Society?

Odgovor


Watchtower Bible and Tract Society (Društvo „Kula stražara“ za izdavanje Biblije i traktata) je organizacija kojom upravljaju vođe Jehovinih svjedoka. Organizacija Watchtower Society utemeljena je 1886. godine i trenutno se nalazi u Brooklynu, u državi New York. Watchtower ima ogromni utjecaj na svoje članove, a otišlo je toliko daleko da je tiskalo vlastit prijevod Biblije koji se zove New World Translation (Prijevod Novi svijet). Društvo je imalo nekoliko predsjednika od svoga osnutka i postavilo se kao glavni suparnik evanđeoskom kršćanstvu. Premda tvrde da su jedini legitimni sljedbenici Jehove Boga, Watchtower niječe i suprotstavlja se nekolicini temeljnih doktrina povijesne kršćanske vjere.

Prvo, Watchtower krivo poima jedno od najvažnijih religijskih pitanja: Tko je Isus Krist? Watchtower Society uči da je Isus Krist zapravo prvo stvorenje Jehove Boga, a ne utjelovljeni Bog kako Biblija jasno uči (Titu 2:13; Kološanima 2:9). Dakle, oni vide Krista kao stvorenje, a ne priznaju mu njegov identitet kao Stvoritelja svega (Kološanima 1:16-17; Ivan 1:1-3). Ponovili su krivovjerje arijanizma, koji je kršćanska Crkva osudila kao herezu na Nicejskom saboru i koje se može lako opovrgnuti čitanjem Svetoga pisma.

Od svoga osnutka, Watchtower niječe biblijsko učenje o trojedinom Bogu (jedno Biće koje postoji kao tri jednake i vječne Osobe) te drži da je Bog kršćanstva sotonska krivotvorina. Charles Taze Russell, utemeljitelj Jehovinih svjedoka i bivši predsjednik Društva, čak je govorio o kršćanskom poimanju Boga kao o „samom đavlu“. Bog Watchtower društva nije biblijski Bog, i stoga ne može spasiti ljude od njihovih grijeha.

U pokušaju da opravdaju svoje doktrine kroz biblijsku egzegezu, ova je organizacija 1961. proizvela vlastiti prijevod Svetog pisma. Taj prijevod, poznat još i kao Prijevod Novi svijet, Jehovini svjedoci smatraju jedinim vjernim prijevodom biblijskoga teksta. PNS je jedinstven po tome što je to prvi namjeran i sustavan pokušaj da se stvori potpun prijevod Biblije uređivan i mijenjan u posebnu svrhu prilagođavanja doktrini neke skupine. Grčki stručnjaci svih teoloških boja opetovano su kritizirali PNS kao netočan prijevod ključnih biblijskih odlomaka.

Pokojni dr. Bruce Metzger, negdašnji profesor novozavjetnog jezika pri Princeton Theological Seminaryju i autor nekolicine čuvenih knjiga na temu tekstualne kritike, napisao je: „Jehovini svjedoci u svoje prijevode Novoga zavjeta unijeli su nekoliko poprilično pogrešnih prijevoda grčkoga teksta.“ Dr. Robert Countess, koji je na temu Prijevoda Novi svijet napisao svoju doktorsku disertaciju, kaže da je prijevod organizacije Watchtower „bio jako neuspješan u sprječavanju da doktrinarna pitanja utječu na prijevod. Treba se smatrati radikalno pristranim djelom, a ponekad i nepoštenim.“

Još jedan razlog zašto trebamo odbaciti tvrdnje organizacije Watchtower je njihova duga povijest iznošenja lažnih proročanstava. Watchtower Society je puno puta predvidjelo kraj svijeta, a najsvježiji datumi su 1946., 1950. i 1975. godina. Njihova lažna pretkazanja su očigledne laži, kada se podsjetimo na njihovu tvrdnju da su „istinski proročki Božji glasnik na zemlji u ovo vrijeme.“ Povijest lažnih proročanstava Društva jasno se suprotstavlja standardu koji treba ispuniti pravi prorok: „kad prorok govori u ime Jehovino, a ne dogodi se i ne ispuni što je rekao, to je riječ koju nije rekao Jehova. To je iz drskosti rekao onaj prorok. Ne boj ga se!“ (Ponovljeni zakon 18:22).

Nadalje, Watchtower zabranjuje vojnu službu, proslavu blagdana i pozdravljanje nacionalne zastave. Poticaj na te zabrane temelji se na njihovoj lažnoj tvrdnji da su ekskluzivno organizirani zbor Jehovinog naroda. Watchtower na te stvari gleda kao na sotonska sredstva kojima ljude odvodi od Jehove. Watchtower smatra da je cijeli „svjetski sustav“ (svaka aktivnost koja nije povezana s društvom Watchtower) povezan sa Sotonom i stoga zabranjen. To podrazumijeva transfuziju krvi, koju Watchtower pogrešno smatra zabranjenom u Svetom pismu. Društvo Watchtower tvrdi da transfuzija krvi „može uzrokovati neposredno i veoma privremeno produljenje života, ali pod cijenu gubitka vječnoga života odanoga kršćanina.“ Društvo pogrešno pretpostavlja da se biblijska zabrana jedenja krvi (Postanak 9:4; Djela 15:28-29) proteže sve do suvremene prakse transfuzije kriv, a ta je zabrana, u praksi, dovela do gubitka života mnogih Jehovinih svjedoka, pa čak i njihove djece.

Unatoč ponavljanju lažnih proročanstava, kultnom izoliranju njihovih vjernika, te očiglednom krivom prevođenju Biblije kako bi opravdali svoju teologiju, Watchtower Bible and Tract Society svake godine nastavlja pridobivati nekritične obraćenike. Dužnost je biblijski vjernih kršćana da se pripreme tako da mogu opovrgnuti te zablude putem zdrave nauke (Titu 1:9). Kao što Juda piše, trebamo „borite (se) za vjeru koja je jedanput zauvijek predana svetima“ (Juda 3).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Watchtower Bible and Tract Society?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries