settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o vuduu? Kako kršćanin treba gledati na vudu?

Odgovor


Vudu je naziv za nekoliko vjerskih praksi koje potječu od zapadnoafričkog vudua. Izvorni zapadnoafrički vudu je politeistička religija zvana vodon. Ova religija štuje boga s dvojnom prirodom, ujedno muškom i ženskom, i duhovima koji vladaju prirodom, kao i duhovima u stijenama, rijekama, drveću itd. Ti duhovi su vodon ili vudu. Ovaj oblik vudua također uključuje žrtvovanje životinja i štovanje predaka.

Ilegalni tip vudua nađen u Latinskoj Americi, Kubi, Haitiju i dijelovima Sjedinjenih Država potječe od zapadnoafričkog vudua, ali se pomiješao s površnim aspektima rimokatolicizma. Do toga je došlo kada su robovi dovedeni u Novi svijet i prisiljeni da prijeđu na rimokatolicizam. Pomiješali su zapadnoafrički vudu s rimokatolicizmom. Na Kubi se ova mješavina obično naziva Santeria; u Brazilu je to Candomble (mogu se koristiti i drugi izrazi). U haićanskom vuduu obožavanje je usmjereno na loa, božanstva koja služe jednom bogu. Loa se počela povezivati s katoličkim svecima.

U Louisiani u Sjedinjenim Državama vudu ima snažan naglasak na vjeri u duhove koji sve nadziru. Robovi su promijenili afrička imena ovih duhova u imena katoličkih svetaca kao dio miješanja zapadnoafričkog vudua s rimokatolicizmom. Žene u Louisiani koje su predvodile vudu rituale i ceremonije i koristile čaroliju i čarobne napitke postale su poznate kao vudu kraljice. Najpoznatija vudu kraljica bila je Marie Laveau iz New Orleansa koja se također smatrala pobožnom katolkinjom. Zbog toga je uslijedila daljnja sinkretizacija između vudua i rimokatolicizma.

Budući da se prvenstveno temelji na usmenoj tradiciji, vudu se može razlikovati od osobe do osobe. Vjeruje se u jednog boga, zvanog Bondye, ali ovaj je bog udaljen i nije aktivan u svakodnevnom životu. Štovatelji vudua povezuju se s duhovima kroz pjevanje, ekstatičan ples u kojem vjernici pozivaju duhove da ih „jašu“ i korištenje zmija. Osim toga, postoje posebne dijete, ceremonije, rituali, bacanje uroka, napitci, te talismani i amajlije (čari) za liječenje i pomoć sljedbenicima.

Vudu uključuje obožavanje duhova i okultne prakse kao što su proricanje (predviđanje sudbine) i čarobnjaštvo. Te postupke Bog oštro osuđuje u cijeloj Bibliji, kao u Ponovljenom zakonu 18,9-13, gdje Bog zabranjuje savjetovanje bilo koga tko bi se bavio „gatanjem, ili [bio] vrač, ili zaklinjač, ili vještica, ili onaj tko čara, ili onaj tko se savjetuje s duhovima, ili čarobnjak, ili onaj tko priziva mrtve“ (također vidi Levitski zakonik 19,26. 31; 20,6; 2. Kraljevima 17,17; Djela 19,18-19; Galaćanima 5,19-21; Otkrivenje 21,8; 22,15).

Bog vudua nije biblijski Bog, već daleki bog koji nije povezan sa čovječanstvom ili prirodom. Štovanje vudu duhova je štovanje lažnih bogova i kao takvo se osuđuje u čitavoj Bibliji. Ne samo da je vudu religija nespojiva s kršćanstvom, nego su i njegovi običaji i vjerovanja protivni Božjoj Riječi. Štoviše, okultne prakse vudua su opasne jer otvaraju ljude za utjecaj demona.

Spajajući štovanje politeističkog duha s površnim oblikom kršćanstva, vudu učinkovito niječe prvenstvo Isusa Krista i Njegovo pomirbeno djelo na križu i potrebu za otkupljenjem isključivo po vjeri u Krista. Vudu je, dakle, nespojiv s Božjom Riječju na tri načina: ne štuje se pravi Bog, Isus je sekundaran u odnosu na duhove, te prevladavaju okultne prakse.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o vuduu? Kako kršćanin treba gledati na vudu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries