settings icon
share icon
Pitanje

Koje su različite vrste anđela?

Odgovor


Anđeli se svrstavaju u dvije kategorije: „nepali" anđeli i pali anđeli. Nepali anđeli su oni koji su tijekom svoga postojanja ostali sveti i sukladno tome nazvani „sveti anđeli". U Bibliji, općenito kad se spominju anđeli, to je klasa svetih anđela. Nasuprot tome, pali anđeli su oni koji nisu održali svoju svetost.

Sveti anđeli spadaju u posebne razrede, a pojedini se imenuju i spominju. Arhanđeo Mihael vjerojatno je glava svih svetih anđela, a njegovo ime znači „tko je sličan Bogu?" (Daniel 10,21; 12,1; 1. Solunjanima 4,16; Judina 1,9; Otkrivenje 12,7-10). Gabriel je jedan od glavnih Božjih glasnika, njegovo ime znači „heroj Božji", a povjerene su mu važne poruke poput one dostavljene Danielu (Daniel 8,16; 9,21), Zahariji (Luka 1,18- 19) i Mariji (Luka 1,26-38).

Većina svetih anđela se ne imenuje u Bibliji, već samo opisuje kao „izabrani anđeli" (1. Timoteju 5,21). Izrazi „poglavarstva" i „moći" koriste se za sve anđele, bilo da su pali ili sveti (Luka 21,26; Rimljanima 8,38; Efežanima 1,21; 3,10; Kološanima 1,16; 2,10. 15 ; 1. Petrova 3,22). Neki su anđeli označeni kao „kerubini", koji su živa bića koja brane Božju svetost od bilo kakvog oskrnavljenja grijehom (Postanak 3,24; Izlazak 25,18. 20). „Serafini" su druga vrsta anđela, koji se samo jednom spominju u Pismu u Izaiji 6,2-7, a opisuju se kao da imaju tri para krila. Očito imaju funkciju slavljenja Boga, tako što su Božji glasnici na zemlji, a posebno se brinu za Božju svetost. Većina referenci na svete anđele u Bibliji odnosi se na njihove službe koje su raznolike. Sveti anđeli bili su nazočni pri stvaranju, davanju Zakona, Kristovom rođenju i Njegovom uskrsnuću, Uzašašću i bit će prisutni pri uznesenju Crkve i drugom Kristovom dolasku.

Za razliku od društva svetih anđela, i pali anđeli su brojni, iako ih ima znatno manje od svetih anđela i opisuju se kao pali iz svog prvog stanja. Predvođeni Sotonom, koji je isprva bio sveti anđeo, pali anđeli su dezertirali, pobunili se protiv Boga i postali grešni u svojoj prirodi i djelu. Pali anđeli podijeljeni su u dvije klase: slobodni i vezani. Od palih anđela, Sotona se posebno spominje u Bibliji. Kad je Sotona pao (Ivan 8,44; Luka 10,18), povukao je sa sobom jednu trećinu anđela. Od toga su neki sačuvani u lancima i čekaju osudu (1. Korinćanima 6,3; 2. Petrova 2,4; Judina 1,6), a ostali su slobodni i to su demoni ili đavoli o kojima se govori u Novom zavjetu (Marko 5,9. 15; Luka 8,30; 1. Timoteju 4,1). Oni su Sotonini sluge u svim njegovim poduhvatima i dijele njegovu sudbinu (Matej 25,41; Otkrivenje 20,10).

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su različite vrste anđela?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries