settings icon
share icon
Pitanje

Što su vrata pakla?

Odgovor


Izraz „vrata pakla“ ili „dveri Podzemlja“ pronalazimo samo jednom u cijelom Pismu, u Mateju 16,18. U ovom stihu Isus govori o građevini svoje crkve: „I ja tebi kažem: Ti si Petar, i sagradit ću na toj stijeni crkvu svoju i vrata pakla neće je nadvladati“ (Matej 16,18 ).

U to vrijeme Isus još nije uspostavio svoju crkvu. Zapravo je ovo prvi primjer riječi „crkva“ u Novom zavjetu. Riječ „crkva“, kako ju je koristio Isus, potječe od grčke ekklasia, što znači „pozvani“ ili „skup“. Drugim riječima, crkva koju Isus naziva svojom Crkvom je skup ljudi koje je Kristovo evanđelje pozvalo iz svijeta.

Bibličari raspravljaju o stvarnom značenju fraze „i vrata pakla neće je nadvladati“. Jedno od boljih tumačenja značenja ove fraze je sljedeće. U drevnim su vremenima gradovi bili okruženi zidovima s vratima, a u bitkama su vrata tih gradova obično bila prvo mjesto koje su napadali njihovi neprijatelji. To je bilo zato što je zaštita grada bila određena snagom ili jačinom njegovih vrata.

Kao takva, „vrata pakla“ ili „dveri Podzemlja“ znače snagu Hada. Ime „Had“ izvorno je bilo ime boga koji je predsjedavao carstvom mrtvih i često se nazivao „kućom Hada“. Označavalo je mjesto na koje se spuštaju svi koji odlaze iz ovog života, bez obzira na njihov moralni karakter. U Novom zavjetu Had je carstvo mrtvih, a u ovom stihu Had ili pakao predstavljaju se kao moćan grad s vratima koja predstavljaju njegovu moć.

Isus ovdje govori o svojoj predstojećoj smrti. Iako će biti razapet i pokopan, ustat će iz mrtvih i sagraditi svoju crkvu. Isus naglašava činjenicu da ga sile smrti ne mogu zadržati. Ne samo da će crkva biti uspostavljena usprkos snagama Hada ili pakla, već će crkva napredovati usprkos tim silama. Crkva nikada neće propasti, iako će naraštaj za naraštajem podleći moći fizičke smrti, ipak će se pojaviti druge generacije koje će ovjekovječiti crkvu. I nastavit će se sve dok ne ispuni svoju misiju na zemlji kako je Isus zapovjedio:

„Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Idite, dakle, i učinite učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, učeći ih držati sve što sam vama zapovjedio. I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“ (Matej 28,18-20).

Očito da je Isus naviještao da smrt nema moć držati Božji narod u zatočeništvu. Njegova vrata nisu dovoljno jaka da nadvladaju i zadrže zatočenu Crkvu Božju. Gospodin je pobijedio smrt (Rimljanima 8,2; Djela 2,24). A budući da „smrt njime više ne gospodari“ (Rimljanima 6,9), više ne gospodari ni nad onima koji mu pripadaju.

Sotona ima moć smrti i uvijek će ju koristiti da pokuša uništiti Kristovu crkvu. No imamo ovo Isusovo obećanje da će Njegova crkva, „pozvani“ nadvladati: „Još malo i svijet me više neće vidjeti, no vi ćete me vidjeti. Jer ja živim, i vi ćete živjeti“ (Ivan 14,19).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su vrata pakla?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries