settings icon
share icon
Pitanje

Je li moguće voljeti osobu bez da nam se sviđa?

Odgovor


Biblija nam govori da je Božja volja da volimo druge ljude božanskom ljubavlju. Pozvani smo „ljubiti svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Luka 10,27), pa čak i „ljubiti svoje neprijatelje, činiti dobro onima koji vas mrze, blagoslivljati one koji vas proklinju, moliti za one koji vas zlostavljaju“ (Luka 6,27-28). Isus je svojim učenicima noć prije svog raspeća rekao: „Novu zapovijed vam dajem: Da ljubite jedan drugoga. Kao što sam ja ljubio vas, da i vi ljubite jedan drugoga“ (Ivan 13,34). U svakom od ovih primjera, grčka riječ za ljubav je agapao kojoj je primarna karakteristika samopožrtvovnost. Ovo nije ljubav bratske naklonosti ili emocionalne povezanosti kako se često misli. Umjesto toga agapao ili agape ljubav traži najbolje za drugoga. Požrtvovna ljubav ne temelji se na osjećaju, već odlučnom činu volje, radosnoj odluci da dobrobit drugih stavimo iznad svoje. Jasno je da je ova vrsta ljubavi nemoguća vlastitim snagama. Samo smo snagom Duha Svetoga sposobni izvršavati Božje zapovijedi, uključujući zapovijed da volimo.

Isus je rekao da volimo onako kako je On volio nas, a kako nas je volio? „Ali Bog iskazuje svoju ljubav prema nama time što je, dok još bijasmo grešnici, Krist umro za nas“ (Rimljanima 5,8). Svakako nam se neće svatko svidjeti, niti smo na to pozvani. Unatoč tome, kad nekoga počnemo voljeti Božjom ljubavlju, naš se stav prema toj osobi mijenja. Psihološki nismo sposobni imati stavove i postupke koji su nedosljedni. Kad svojim postupcima počnemo pokazivati ljubav, naši stavovi će uslijediti. Ljubav će i dalje biti izbor, ali postupno će postajati ono što je srce voljnije i spremnije za napraviti. Kad pogledamo Isusovu interakciju s drugima, vidimo da se On voljno družio sa raznim ljudima – grešnicima, poreznicima, farizejima, saducejima, Rimljanima, Samaritancima, ribarima, ženama, djecom – bez obzira na društvene poglede o onom što je ugledno. Isus je volio te ljude i ophodio se prema njima iz te ljubavi, mada nije uvijek izgledalo ugodno. Upućivao je oštre riječi onima koji su mu se protivili, ali to je činio iz najbolje namjere prema njima. Žrtvovao je svoje vrijeme, svoju emocionalnu energiju i svoju mudrost za one koji su ga mrzili jer je znao da će ih to ili dovesti do spasonosne spoznaje o Njemu ili zauvijek odbiti. U svakom slučaju imali su koristi od Njegovog doprinosa. To je bit ljubavi prema neprijateljima – govoriti im istinu u ljubavi (Efežanima 4,15) bez obzira koliko nas to koštalo.

Još jednom, to ne znači da će vam se svidjeti svaka osoba ili da ćete ih čak poštovati izvan točke prepoznavanja da je stvorena na Božju sliku. Bog nam je dao umove da donekle razaznajemo srca drugih. I mi smo stvoreni na Božju sliku i ne bismo se trebali nepotrebno dovoditi na štetu vjerujući nekome tko nije dostojan tog povjerenja. Isus se izmaknuo mnoštvu jer je znao njihova srca i trebao se zaštititi (Ivan 5,13; 6,15). Međutim, kad se u potpunosti pouzdajemo u Krista i slijedimo mudrost i svetost kroz molitvu i Bibliju, prirodno ćemo razviti ljubav prema drugima – pobožnu ljubav koja žrtvuje sebe tražeći najbolje za njih – bez obzira prati li je sviđanje ili ne.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li moguće voljeti osobu bez da nam se sviđa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries