settings icon
share icon
Pitanje

Voli li me Bog?

Odgovor


Pitanje voli li nas Bog – osobno i individualno – je često. Okruženi uvjetnom ljubavlju ograničenog čovječanstva, ne možemo lako shvatiti da bi nas Bog volio. Znamo svoje greške. Znamo da je Bog savršen i bezgrešan. Znamo da mi nismo. Zašto bi Bog, koji je beskrajan i svet, volio nas, koji smo ograničeni i grešni? A ipak je velika istina evanđelja da nas On voli! Uvijek iznova, Biblija nas podsjeća na Božju ljubav prema nama.

Za početak, Bog je stvorio čovječanstvo na svoju sliku. I učinio je to s velikom pažnjom i brigom. „I oblikova GOSPODIN Bog čovjeka od praha zemaljskoga i udahnu mu u nosnice dah života; i postade čovjek živa duša… I učini GOSPODIN Bog da na Adama padne dubok san te on zaspa: i uze on jedno od njegovih rebara i zatvori njegovo mjesto mesom. A od rebra što ga je uzeo Adamu, načini GOSPODIN Bog ženu; i dovede je čovjeku“ (Postanak 2,7.21-22). Ovdje postoji intimnost između Boga i čovječanstva. U vezi s ostatkom kreacije, Bog je samo govorio i nastalo je. Ipak, Bog je posvetio vrijeme da oblikuje muškarca i ženu. Dao im je vlast nad zemljom (Postanak 1,28). Bog je izravno povezan s Adamom i Evom. Nakon pada par se sakrio od Boga kada je „hodao vrtom u smiraj dana“ (Postanak 3,8). Za njih nije bilo nenormalno razgovarati s Bogom; bilo im je nenormalno skrivati se.

Odnos s Bogom prekinut je nakon pada, ali je Njegova ljubav ostala. Neposredno nakon Božjeg prokletstva nad grešnim parom, Biblija oslikava još jednu sliku Boga punog ljubavi. „I načini GOSPODIN Bog Adamu i njegovoj ženi odjeću od kože i odjene ih. I reče GOSPODIN Bog: ‘Evo, čovjek je postao kao jedan od nas, da poznaje dobro i zlo; a sada, da ne bi posegnuo rukom te ubrao i sa stabla života pa pojeo i živio zauvijek’, zbog toga ga GOSPODIN Bog otposla iz edenskoga vrta da obrađuje zemlju od koje bijaše uzet“ (Postanak 3,21-23). Božje djelovanje ovdje nije osvetoljubivo ili kažnjivo, nego zaštitničko. Bog je odjenuo Adama i Evu kako bi sakrio njihovu sramotu. Istjerao ih je iz Edena kako bi ih zaštitio od daljnjeg zla. Bog je djelovao iz ljubavi. Tada se počinje razvijati Božji plan otkupljenja i obnove – plan koji nije osmišljen nakon pada, nego prije stvaranja (1. Petrova 1,20). Bog toliko voli čovječanstvo da nas je odlučio stvoriti čak i znajući koliku će mu bol uzrokovati da nas otkupi.

Mnogo je stihova koji pokazuju Božju ljubav. Njegovu naklonost možemo vidjeti podjednako u Starom i Novom zavjetu. David i drugi psalmisti posebno su jasno govorili o Božjoj ljubavi. Pogledajte samo Psalam 139. Pjesma nad pjesmama još je jedna velika slika ljubavi. Božja ljubav je čak očita u povijesti Izraelaca, jer je neprestano čuvao ostatak i tražio da Njegov narod bude poslušan i živi. Bog se pokazuje pravednim, ali i milosrdnim. Dobrim. Ljubomornim na svoj narod, želeći da se taj odnos obnovi.

Ponekad gledamo Stari zavjet i mislimo da Bog voli samo ljude kao naciju, a ne kao pojedince. No važno je zapamtiti da su Ruta, Hagara, David, Abraham, Mojsije i Jeremija bili pojedinci. Bog je zakoračio u njihove živote ponaosob i ljubio ih pojedinačno. Ta ljubav postaje očita u osobi Isusa.

Bog se ograničio na ljudsku kožu kako bi nas otkupio (vidi Filipljanima 2,5-11). Ušao je u naš svijet kao beba rođena u neuglednoj obitelji na vrlo skroman način (prvu noć proveo u hranilištu za životinje). Isus je rastao kao i svako dijete. Tijekom svoje javne službe često se družio s izopćenicima društva. Zaustavljao se zbog bolesnika. Ozdravljao. Slušao ljude. Blagoslivljao djecu. Također nas je poučavao o Božjoj ljubavi. Luka 13,34 bilježi Isusov vapaj: „O, Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one koji su ti poslani, koliko puta htjedoh okupiti tvoju djecu kao što kvočka okuplja svoje piliće pod svoja krila, ali ne htjedoste!“ Ovo govori o Božjoj srčanoj želji da mu se ljudi vrate. On čezne za nama. Ne da nas kazni, nego da nas voli.

Možda je najveća slika Božje ljubavi Isusova muka i raspeće. Pavao nas podsjeća: „Jer dok mi još bijasmo nemoćni, Krist je pravodobno umro za bezbožne. Jer teško da bi tko za pravednoga umro: možda bi se za dobroga tko i odvažio umrijeti, ali Bog iskazuje svoju ljubav prema nama time što je, dok još bijasmo grešnici, Krist umro za nas“ (Rimljanima 5,6-8). Isusovo djelo na križu bila je jasna, nepogrešiva izjava ljubavi. I ova ljubav je bezuvjetna. Bili smo u najgorem stanju kad je Krist umro za nas. „I vas je oživio, koji ste bili mrtvi u prijestupima i grijesima… Ali Bog, koji je bogat milosrđem, zbog svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio, i to dok smo još bili mrtvi u grijesima, oživio nas je zajedno s Kristom (milošću ste spašeni)“ (Efežanima 2,1. 4-5).

Ovo spasenje omogućilo je istinski život. „Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i uništi: ja sam došao da imaju život, i to da ga imaju u izobilju“ (Ivan 10,10). Bog nije škrt. On želi izliti svoju ljubav na nas. „Sada, dakle, nema osude onima koji su u Kristu Isusu; koji ne hode po tijelu, nego po Duhu. Jer zakon Duha života u Kristu Isusu oslobodio me zakona grijeha i smrti“, navodi Pavao u Rimljanima 8,1-2.

Zapamtite, Pavao je ranije bio Kristov neprijatelj. Žestoko je progonio kršćane. Živio je po slovu zakona, a ne kroz razumijevanje Božje ljubavi. Pavao, ako je uopće razmišljao o Božjoj ljubavi, vjerojatno je osjećao da ga Bog ne može voljeti ako ne slijedi pravila. Ipak, u Kristu je našao Božju milost i prihvatio Božju ljubav. Jedna od njegovih najvećih artikulacija Božje ljubavi glasi: „Što ćemo, dakle, reći na to? Ako je Bog za nas, tko može protiv nas? On koji ni vlastitog Sina nije poštedio, nego ga predao za sve nas, kako nam onda neće s njime sve darovati?... Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? ili tjeskoba? ili progonstvo? ili glad? ili golotinja? ili pogibao? ili mač?... No u svemu tome smo više negoli pobjednici po onomu koji nas je uzljubio. Jer uvjeren sam da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sile, ni ovo sadašnje ni ono buduće, ni visina ni dubina, niti ikoje drugo stvorenje, neće moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu“ (Rimljanima 8,31-32. 35-39).

Stoga je jednostavan odgovor „da“. Da, Bog te voli! Koliko god teško bilo povjerovati, to je istina.

Drugi stihovi iz Biblije o Božjoj ljubavi prema vama:

1. Ivanova 4,8 – „Bog je ljubav“

Efežanima 5,1-2 – „Budite, dakle, Božji nasljedovatelji, kao djeca ljubljena; i hodite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas te za nas predao sebe kao prinos i žrtvu na ugodan miris Bogu.“

Efežanima 5,25-27 – „Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio crkvu i za nju predao sebe da je posveti i očisti kupelju vode putem riječi, da sebi predvede crkvu slavnu, bez mrlje ili nabora ili nečega takvoga, nego da bude sveta i bez ljage.“

Ivan 15,9-11 – „Kao što je mene ljubio Otac, tako sam i ja ljubio vas: ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi svoga Oca i ostajem u njegovoj ljubavi. To sam vam govorio da moja radost ostane u vama i da vaša radost bude potpuna.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Voli li me Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries