settings icon
share icon
Pitanje

Voli li Bog Sotonu?

Odgovor


Ne, Bog ne voli Sotonu, a ni mi ga ne bismo trebali voljeti. Bog ne može voljeti ono što je zlo i što nije sveto, a Sotona utjelovljuje sve to. On je neprijatelj (1. Petrova 5:8); Zli (Matej 6,13); otac laži i ubojica (Ivan 8:44); optužitelj Božjega naroda (Otkrivenje 12:10); napasnik (1. Solunjanima 3:5); ponosan je, zao i nasilan (Izaija 14:12-15); zavodnik (Djela 13:10); dovitljivac (Efežanima 6:11); lopov (Luka 8:12); i utjelovljenje mnogih drugih zala. On je, zapravo, sve što Bog mrzi. Sotonino srce je fiksirano i potvrđeno u njegovoj mržnji Boga, njegova osuda je konačna, a njegovo uništenje sigurno. Otkrivenje 20 opisuje Božji budući plan za Sotonu, a ljubav prema Sotoni nema mjesta u njemu.

Isusova zapovijed da volimo svoje neprijatelje (Matej 5:44) osmišljena je tako da upravlja međuljudskim odnosima na ovome svijetu. Mi volimo Boga, te volimo ljude (čak i naše neprijatelje) koji su stvoreni na Božju sliku. Anđeli nisu stvoreni na Božju sliku. Bog nam nikada nije zapovjedio da volimo svete anđele, a sigurno nam nije zapovjedio da volimo zle anđele.

Budući da je Sotona sve što je oprečno Bogu kojega volimo, ne možemo voljeti Sotonu. Ako bismo voljeli Sotonu, bili bismo prisiljeni da mrzimo Boga, jer svetost je suprotna grijehu.

Bog je već odredio da neće oprostiti Sotoni. Mi smo primatelji Božje požrtvovne ljubavi, koju nam je on iskazao na križu. Kada je Bog u svojoj ljubavi otkupio čovječanstvo, on je Sotonu „javno izložio ruglu“ (Kološanima 2:15). Božja osuda Sotone bit će dio Božje velike ljubavi prema nama.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Voli li Bog Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries