settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o vlastitoj vrijednosti?

Odgovor


Biblija zapravo ima mnogo stihova o tome što Bog govori o našoj vrijednosti u Njegovim očima. Postanak 1,26-27 kaže da smo stvoreni na Njegovu sliku, na samu sliku Božju. Psalam 139,13-16 kaže da smo sazdani zastrašujuće i zadivljujuće i da su svi dani naših života zapisani u Božjoj knjizi prije nego što smo se uopće rodili, potvrđujući Božje predznanje i plan za naše živote. Efežanima 1,4 kaže da je Bog izabrao svoju djecu prije nego što su temelji zemlje ikad formirani, a u Efežanima 1,13-14 kaže nam se da smo Božja vlastita stečevina, izabrani za hvalu Njegove slave, i da imamo baštinu na nebu s Njim kao Njegovom djecom.

Ali obratite pažnju na tekst u svakoj od gornjih fraza: „stvoreni smo“, „sazdani zastrašujuće i zadivljujuće“, „zapisani“, „Bog je izabrao svoju djecu“, „Božja smo stečevina“ i „imamo baštinu“. Sve ove fraze imaju jedno zajedničko: Bog ih je učinio nama ili za nas. Nismo ih učinili za sebe, niti smo ih zaradili ili zaslužili. Ustvari smo samo primatelji „svakog duhovnog blagoslova u nebeskim predjelima u Kristu“ (Efežanima 1,3). Stoga možemo zaključiti da naša vrijednost zapravo uopće nije na „nama“; nego vrijednost koju nam je Bog dao. Njemu smo od neprocjenjive vrijednosti zbog cijene koju je platio da nas učini dostojnima – smrti Njegova Sina na križu.

Biblija nam govori da je „dok još bijasmo grešnici, Krist umro za nas“ (Rimljanima 5,8). Zapravo smo „bili mrtvi u prijestupima i grijesima“ (Efežanima 2,1). Koliko vrijedi ono što je mrtvo? Ništa. Bog nam je pripisao svoju vlastitu pravednost (2. Korinćanima 5,21) ne zato što smo je bili dostojni, već zato što smo bili nedostojni, nevoljeni i nismo se mogli ni na koji način učiniti vrijednima. Ali – gle čuda – On nas je zapravo volio unatoč našem stanju (Ivan 3,16), i zato što jest, sada imamo beskrajnu vrijednost.

Ivan 1,12 nam govori da je onima koji su primili Krista i povjerovali u Njegovo ime Bog dao pravo da postanu Njegova djeca. Prva Ivanova 1,9 govori nam da ako priznamo svoje grijehe, On je vjeran oprostiti nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti. Ako se usredotočimo na to koliko nas Bog voli i na cijenu koju je platio da nas otkupi, vidjet ćemo sebe onako kako nas Bog vidi, a to će nam pomoći da shvatimo koliko zapravo vrijedimo kao djeca Svevišnjega Boga.

Naša vlastita vrijednost prečesto se temelji na onome što nam drugi ljudi govore o nama samima. Jedini, pravi autoritet za našu vlastitu vrijednost je Isus Krist, a budući da je dao svoj život za nas umirući na križu, to bi nam trebalo reći koliko zapravo vrijedimo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o vlastitoj vrijednosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries