settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li vjerski iscjelitelji stvarni? Iscjeljuje li vjernik istom silom kao i Isus?

Odgovor


Nema sumnje da Bog ima moć iscijeliti bilo koga i bilo kad. Pitanje je odlučuje li to činiti kroz one koji se nazivaju „vjerski iscjelitelji“. Ti pojedinci obično uvjeravaju slušatelje kako Bog želi da budu dobro i da će kroz vjeru – i obično financijski prinos – Bog nagraditi njihovu vjeru iscjeljujući ih Isusovom moći.

Uspoređujući službu iscjeljenja Gospodina Isusa s onom modernih vjerskih iscjelitelja, možemo utvrditi imaju li njihove tvrdnje ikakvog temelja u Bibliji. Ako, kao što kažu, iscjeljuju istom silom i na isti način na koji je Isus iscjeljivao, trebali bismo vidjeti jasne sličnosti među njima. Međutim, istina je upravo suprotna. Marko 1,29-34 nam daje opis samo jednog dana Isusove službe iscjeljenja. Njegova moć da iscijeli – i izvodi svakakva čuda – dokaz je da je imao moć i nad fizičkim i duhovnim posljedicama prokletstva grijeha. Ozdravljao je one pogođene tjelesnim invalidnostima, bolestima i povredama, pa čak i uskrsavao od mrtvih, te izgonio demone iz onih koji su bili opsjednuti. Samo nas Bog može spasiti od posljedica pada čovjeka u grijeh – bolesti i smrti, a Isus je čudima dokazao svoje božanstvo.

Postoji nekoliko različitosti u načinu na koji je Isus iscjeljivao koje nisu karakteristične za moderne vjerske iscjelitelje. Prvo, ozdravljao bi trenutno. Petrova punica (Marko 1,31), satnikov sluga (Matej 8,13), Jairova kćer (Marko 5,41-42) i oduzeti čovjek (Luka 5,24-25) svi su ozdravili trenutno. Nisu morali ići kući i čekati da im bude bolje, kao što savjetuju mnogi vjerski iscjelitelji. Drugo, Isus je ozdravljao potpuno. Petrova punica bila je potpuno u funkciji nakon što je iscijeljena od toliko teške bolesti da je bila prikovana za krevet, ali kada ju je Isus ozdravio, odmah je ustala i pripremila jelo svima koji su bili u kući. Slijepi prosjaci u Mateju 20,34 odmah su progledali. Treće, Isus je ozdravljao svakoga (Matej 4,24; Luka 4,40). Učenici ih nisu trebali provjeravati prije nego što bi dolazili Isusu po iscjeljenje, kao što je standardna procedura s današnjim iscjeliteljima. Nije postojala vrsta iscjeljenja po kojoj su trebali biti kvalificirani. Isus je ozdravljao cijelo vrijeme po mnogim mjestima, a ne u studiju pod pomno kontroliranim uvjetima.

Četvrto, Isus je liječio stvarne tjelesne bolesti, a ne simptome kao što čine vjerski iscjelitelji. Isus nikada nije ozdravio nikoga od glavobolje ili bolova u leđima. Ozdravljao bi od gube, sljepoće i paralize – čuda koja su se mogla istinski provjeriti. Konačno, Isus je liječio krajnju bolest – smrt. Podigao je Lazara nakon četiri dana u grobu. Nijedan vjerski iscjelitelj to ne može ponoviti. Osim toga, Njegova iscjeljenja nisu zahtijevala vjeru kao preduvjet. Ustvari, većina onih koje je iscijelio bili su nevjernici.

Uvijek je bilo lažnih iscjelitelja koji zbog financijske koristi hvataju one koji pate i koji su očajni. Takvo je ponašanje najgora vrsta bogohuljenja, jer mnogi koji su potrošili novce na lažna obećanja otvoreno odbacuju Krista, budući da nije učinio ono što su iscjelitelji obećali. Ako vjerski iscjelitelji imaju moć iscjeljivanja, zašto ne prošeću po bolničkim hodnicima i tamo sve iscijele i oslobode? Zašto ne idu po klinikama i izliječe sve pacijente zaražene AIDS-om? Zato što to ne mogu. Nemaju moć iscjeljenja koju je imao Isus.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li vjerski iscjelitelji stvarni? Iscjeljuje li vjernik istom silom kao i Isus?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries