settings icon
share icon
Pitanje

Vjera nasuprot strahu – što kaže Biblija?

Odgovor


Vjera i strah ne mogu postojati zajedno. Vjera se opisuje u Hebrejima 11,1 kao „dokaz onoga što se ne vidi“. Apsolutno je uvjerenje da Bog neprestano djeluje iza kulisa u svakom području naših života, čak i kada nema opipljivih dokaza koji podupiru tu činjenicu. S druge strane, strah je, jednostavno rečeno, nevjera ili slaba vjera. Dok nevjera uzima prednost u našim mislima, strah preuzima naše emocije. Naše izbavljenje od straha i briga temelji se na vjeri, koja je sušta suprotnost nevjeri. Moramo shvatiti da vjera nije nešto što možemo proizvesti u sebi. Vjera je dar (Efežanima 2,8-9), a vjernost se opisuje kao plod (ili osobina) koju u našim životima proizvodi Duh Sveti (Galaćanima 5,22-23). Vjera kršćanina pouzdana je sigurnost u Boga koji nas voli, koji poznaje naše misli i brine za naše najdublje potrebe. Ta vjera nastavlja rasti dok proučavamo Bibliju i učimo osobine Njegovog predivnog karaktera. Što više učimo o Bogu, to ga više možemo vidjeti kako djeluje u našim životima i to jača našu vjeru.

Rastuća vjera ono je što želimo imati i što Bog želi proizvesti u nama. Ali kako u svakodnevnom životu možemo razviti vjeru koja pobjeđuje naše strahove? Biblija kaže: „Stoga vjera dolazi slušanjem, a slušanje po riječi Božjoj“ (Rimljanima 10,17). Pažljivo proučavanje Božje Riječi od primarne je važnosti za razvijanje snažne vjere. Bog želi da ga upoznamo i potpuno se oslanjamo na Njegovo vodstvo u našim životima. Kroz slušanje, čitanje i razmišljanje nad Biblijom iskusit ćemo snažnu, pouzdanu vjeru koja isključuje zabrinutost i strah. Provođenje vremena u molitvi i tihom slavljenju razvija odnos s našim nebeskim Ocem koji nas vodi čak i kroz najmračnije noći. U Psalmima vidimo sliku Davida, koji je poput nas proživio vremena straha. Psalam 56,3 otkriva njegovu vjeru ovim riječima: „Kada budem uplašen, u tebe ću se uzdati.“ Psalam 119 ispunjen je stihovima koji izražavaju način na koji je David cijenio Božju Riječ: „Svim srcem svojim tebe tražih; o nemoj dati da odlutam od tvojih zapovijedi“ (s. 10); „O pravilima tvojim ću razmišljati i poštovati putove tvoje“ (s. 15); „U srce sam svoje sakrio riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim“ (s. 11). Ovo su riječi otkrivenja koje nam danas govore mudrost.

Bog je dobar i pun razumijevanja prema našim slabostima, ali zahtijeva da idemo naprijed u vjeri, a Biblija je jasna da vjera ne sazrijeva i ne jača bez kušnji. Nevolja je Božje najučinkovitije oruđe za razvoj snažne vjere. Taj je obrazac očit u Bibliji. Bog svakoga od nas vodi kroz strašne situacije, a dok učimo slušati Božju Riječ i dopuštamo da prožima naše misli, otkrivamo da svaka kušnja postaje odskočna daska prema jačoj i dubljoj vjeri. Daje nam tu sposobnost da kažemo: „On me je podržavao u prošlosti, nosit će me i danas i podržavati me u budućnosti!“ Bog je tako djelovao u Davidovu životu. Kad se David dobrovoljno javio da se bori protiv Golijata, rekao je: „GOSPODIN, koji me izbavio iz lavlje pandže, i iz pandže medvjeđe, izbavit će me iz ruke toga Filistejca“ (1. Samuelova 17,37). David je poznavao Boga koji ga je podržavao u opasnim situacijama u prošlosti. Vidio je i iskusio Božju moć i zaštitu u svom životu, i to je u njemu razvilo neustrašivu vjeru.

Riječ Božja je bogata obećanjima za koja se možemo uhvatiti i zahtijevati za sebe. Kada se suočimo s financijskim problemima, Filipljanima 4,19 nam govori: „A moj će Bog ispuniti svaku vašu potrebu po svome bogatstvu u slavi po Kristu Isusu.“ Ako smo zabrinuti zbog buduće odluke, Psalam 32,8 nas podsjeća: „Upućivat ću te i poučavati na putu kojim budeš išao: okom ću te svojim voditi.“ U bolesti se možemo prisjetiti da Rimljanima 5,3-5 kaže: „I ne samo to, dičimo se mi i u nevoljama; jer znamo da nevolja stvara postojanost, postojanost prokušanost, a prokušanost nadu. A nada ne postiđuje; jer je ljubav Božja razlivena u našim srcima po Duhu Svetome, koji nam je dân.“ Ako se netko okrene protiv nas, mogu nas utješiti riječi u Rimljanima 8,31: „Ako je Bog za nas, tko može protiv nas?“ Tijekom života nastavit ćemo se suočavati s raznim kušnjama koje će nam uzrokovati strah, ali Bog nas uvjerava da možemo upoznati utješan mir kroz svaku situaciju: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego neka se u svemu molitvom i iskanjem sa zahvaljivanjem obznanjuju vaše molbe Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Vjera nasuprot strahu – što kaže Biblija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries