settings icon
share icon
Pitanje

Proturječe li vjera u Boga i znanost jedno drugom?

Odgovor


Znanost se definira kao »zapažanje, prepoznavanje, opisivanje, eksperimentalno istraživanje i teoretsko objašnjavanje pojava«. Znanost je metoda koju čovječanstvo koristi kako bi dobilo veće saznanje o prirodnom svemiru. Ono je potraga za spoznajom kroz zapažanje i nagađanje. Napredak u znanosti pokazuje doseg ljudske logike i mašte. Ipak, kršćansko vjerovanje u znanost nikada ne bi smjelo biti istovjetno našoj vjeri u Boga. Kršćanin može vjerovati u Boga i poštivati znanost dokle god ima na umu što je od to dvoje savršeno, a što nije.

Naša vjera u Boga vjera je pouzdanja. Vjerujemo u njegova Sina kako bismo se spasili, vjerujemo njegovoj Riječi da nas pouči i vjerujemo njegovu Svetom Duhu da nas vodi. Naša vjera u Boga trebala bi biti apsolutna, jer kada se pouzdamo u Boga, onda ovisimo o savršenom, svemoćnom i sveznajućem Stvoritelju. Naša vjera u znanost trebala bi biti intelektualna – i ništa više. Na znanost možemo računati u pogledu mnogo toga, ali isto tako možemo računati s time da znanost griješi. Pouzdamo li se u znanost, onda ovisimo o nesavršenim, grješnim i ograničenim smrtnicima. Tijekom povijesti, znanost se puno puta pokazala posve pogrešnom u pogledu mnogo toga, kao što je oblik Zemlje, čovjekov let, cjepiva, transfuzija krvi, pa čak i razmnožavanje. S druge strane, još uvijek se nije dokazalo da je Bog u krivu.

Ni jedan se kršćanin ne treba bojati istine, tako da nema razloga zašto bi se kršćanin trebao bojati ili mrziti dobru znanost. Veća spoznaja o tome kako je Bog stvorio naš svemir pomaže cijelomu čovječanstvu da cijeni čudesno djelo stvaranja. Povećavanje našega znanja pomaže nam boriti se protiv bolesti, neznanja i pogrešnoga shvaćanja. Međutim, postoji opasnost kada se znanstvenici pouzdaju u ljudsku logiku više nego u Stvoritelja. Takvi ljudi nisu ništa drukčiji od svih drugih koji su predani nekoj religiji – odabrali su vjeru u Čovjeka, i pronaći će činjenice da je obrane.

Ipak, najracionalniji znanstvenici, pa čak i oni koji ne žele vjerovati u Boga, priznaju kako naša spoznaja svemira nije potpuna. Priznaju da znanost ne može ni dokazati ni poreći postojanje Boga i istinitost Biblije, kao što se ni njihove mnoge teorije u konačnici ne mogu dokazati niti opovrgnuti. Znanost bi trebala biti zbilja neutralna disciplina, koja traži samo istinu, a ne dokaz unaprijed donesenih zaključaka. Bog je oduvijek htio da mu dolazimo kroz vjeru, a ne kroz logiku.

Znanost većim svojim dijelom podupire Božje postojanje i djelovanje. U Psalmu 19,1 piše: »Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih.« Kako suvremena znanost pronalazi više informaciija o svemiru, istovremeno pronalazi sve više dokaza o Stvaranju. Zadivljujuća složenost i replikacija DNK, zamršeni i povezani zakoni fizike te potpuni sklad uvjeta i kemijskih procesa ovdje na Zemlji služe kao dokazi biblijske poruke. Kršćanin treba prihvatiti znanost koja traži istinu, ali odbaciti »svećenike znanosti« koji ljudsku spoznaju stavljaju iznad Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Proturječe li vjera u Boga i znanost jedno drugom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries