settings icon
share icon
Pitanje

Kakvo je vječno stanje vjernika?

Odgovor


Studija o „vječnom stanju“ s pravom se smatra odsjekom šireg proučavanja eshatologije ili doktrine posljednjeg značaja. Prvo moramo priznati da je jedina sigurna riječ svjedočenja na ovu temu Sveta Biblija; nijedna druga „sveta knjiga“ ili filozofija nisu toliko pouzdani ili informativni kao Biblija.

Grčka riječ koja se u Bibliji najčešće prevodi kao „vječan“ je aionos. U osnovi, ova riječ označava da nema početka i kraja, ili da ima početka, ali nema kraja, s obzirom na vrijeme. Točno značenje uvijek određuje kontekst. Kad se ova riječ kombinira sa „život“ (grčki zoe), ona označava ne samo život bez kraja, već i određenu kvalitetu života koja se razlikuje od pukog biološkog života.

Znamo da će svi vjernici primiti uskrsla tijela (1. Korinćanima 15,42). Dakle, nećemo postojati kao bestjelesni duhovi, već ćemo posjedovati proslavljena tijela posebno prilagođena za postojanje u vječnom stanju.

Biblija daje nekoliko detalja o tome kakvo će biti to stanje. Pismo kaže da Bog stvara novo nebo i novu zemlju, a Novi Jeruzalem silazi od Boga na novu zemlju (Otkrivenje 21,1-2). U ovoj novoj kreaciji: „Evo šatora Božjeg s ljudima! I On će prebivati s njima, i oni će biti puci njegovi, i sȃm Bog bit će s njima, Bog njihov“(Otkrivenje 21,3). „I tako ćemo svagda biti s Gospodinom“ (1. Solunjanima 4,17).

Naše postojanje u vječnom stanju bit će znatno drugačije od onoga na što smo navikli sada: „I otrt će Bog svaku suzu s očiju njihovih, i smrti više neće biti; ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti — jer prijašnje prođe“ (Otkrivenje 21,4). Prokletstvo koje je došlo s grijehom više nikada neće vladati (Otkrivenje 22,3). Teško možemo zamisliti svijet bez boli i tuge, ali to je ono što Bog obećava – stvarnost izvan mašte. „Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje i uho ne ču i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube“ (1. Korinćanima 2,9; usp. Izaija 64,4).

Niti će naše postojanje u vječnom stanju biti narušeno lošim uspomenama na staru zemlju. Radost će progutati svu žalost: „Jer ja, evo, stvaram nova nebesa i zemlju novu; i prijašnje se više neće spominjati niti će vam na um dolaziti“ (Izaija 65,17).

Vječno će stanje uključivati služenje Gospodinu (Otkrivenje 22,3), gledanje Boga licem u lice (Otkrivenje 22,4) i život u savršenom zdravlju (Otkrivenje 22,2). Druga Petrova 3,13 kaže da će novo nebo i zemlja biti „dom pravednosti“. Grijeh neće bacati svoju sjenu nigdje u tom carstvu.

Od početka stvaranja Božji je plan dovesti svoje otkupljene na ovo mjesto kompletnosti i slave (Rimljanima 8,30; Filipljanima 1,6). Nema više grijeha, nema prokletstva, nema smrti, nema više zbogom – sve zbog Isusove žrtve na križu. U vječnom stanju, Božji savršeni plan dovest će se do slavne realizacije, a čovječanstvo će postići svoj glavni cilj, „da proslavi Boga i zauvijek uživa u njemu“ (Westminster kraći katekizam).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakvo je vječno stanje vjernika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries