settings icon
share icon
Pitanje

Obećava li Bog da nam neće dati više nego što možemo podnijeti?

Odgovor


Prva Korinćanima 10,13 kaže: „Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. No vjeran je Bog, on neće dopustiti da budete kušani preko onoga što možete, nego će s kušnjom dati i ishod da je možete podnijeti“ (VB). Ovaj stih nas uči predivan princip. Ako mu pripadamo, Bog neće dozvoliti da u naš život dođe ikakva teškoća s kojom se nećemo moći nositi. Sa svakom kušnjom i svakim testiranjem koje nam se nađe na putu, Bog će nam ostati vjeran; dat će način kako da izdržimo test. Ne moramo se predati grijehu. Možemo slušati Boga u svakoj okolnosti.

Dakle, imamo božanski poticaj u našem kršćanskom hodu. Molitva „izbavi nas od zla“ (Matej 6,13) bit će odgovorena. Međutim, ova obećanja ne znače da se nikad nećemo suočiti s nevoljom; naprotiv, Isus je rekao: „U svijetu ćete imati muku“ (Ivan 16,33a). Ključ se nalazi u sljedećim Isusovim riječima: „ali hrabri budite — ja sam pobijedio svijet!“ (Ivan 16,33b).

Pavao i njegovi suradnici bili su krajnje kušani dok su pronosili evanđelje na nova područja. Ovo je njihovo svjedočanstvo: „bijasmo prekomjerno — preko snage — opterećeni, te smo već strepili i za život. Ali sami u sebi primismo smrtnu osudu“ (2. Korinćanima 1,8-9 VB). Zvuči kao da je Pavao bio kušan više od onoga što je mogao podnijeti – „preko snage“. Ova nas činjenica vodi do sljedeće istine: naša snaga da izdržimo testiranja i iskušenja ne dolazi od nas samih; dolazi od Boga. To je upravo ono što je Pavao sljedeće rekao: „Ali sami u sebi primismo smrtnu osudu, da se ne bismo uzdali u sebe, nego u Boga“ (2. Korinćanima 1,9 VB). Pavao nastavlja sa slavljenjem Gospodina za Njegovo izbavljenje (stih 10) i s naglaskom na učinkovitost molitve crkve (stih 11).

U Božjoj snazi u stanju smo prevladati sve što nam se nađe na putu, sve što nas iskušava, svaku tragediju koja nas zadesi. U svemu možemo postići duhovnu pobjedu kroz Krista. Život nije lagan. Činjenica je da često trebamo „način za bijeg“. Život je težak, ali možemo se suočiti s pouzdanjem u Božja milostiva obećanja.

„Nadmoćno pobjeđujemo“ u Kristu (Rimljanima 8,37). „Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. A ovo je pobjeda što pobijedi svijet: vjera naša“ (1. Ivanova 5,4 VB). „Pobijediti“ kušnje i testove svijeta znači nadjačati ih, baš kao što je David u Božjoj snazi nadjačao Golijata. Zle spletke i neprijatne okolnosti neće pobijediti. „Mnogo su me tlačili od mladosti moje, al’ svladali me nisu“ (Psalam 129,2 VB). Naše kušnje imaju svrhu, imamo Božju opremu i privilegiju molitve, a Bog će se pobrinuti da naše kušnje ne nadjačaju našu vjeru. Naša pozicija kao Božje djece je sigurna; proći ćemo kroz kušnje netaknuti. „Ta uvjeren sam: neće nas [ništa] moći rastaviti od ljubavi Božje koja je u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rimljanima 8,38-39 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Obećava li Bog da nam neće dati više nego što možemo podnijeti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries