settings icon
share icon
Pitanje

Treba li se prilikom Euharistije koristiti vino ili sok od grožđa?

Odgovor


Pitanje je li prihvatljivo služiti (i/ili primati) vino za vrijeme Euharistije validna je rasprava među kršćanima. Dok istražujemo ovu temu, nemojmo iz vida izgubiti važniji predmet razmatranja, a to je ono što tekućina u čaši predstavlja – prolivenu krv našeg Gospodina i Spasitelja koja je uspostavila Novi savez.

Prvo, pregledajmo što na temu vina piše u Bibliji. Posve je jasno da se vino konzumiralo u Starom zavjetu. Prvi puta vidimo njegovu upotrebu (ili zloupotrebu) kada se Noa opio i otkrio nasred svoga šatora (Postanak 9,21). Kasnije vidimo kako je kralj Melkisedek poslužio vino Abramu (Postanak 14,17-18). U Izlasku 29,40 Bog zapovijeda upotrebu vina kao dio žrtvenog sustava. Kada je David postavljen za kralja, njegovi ljudi su se tri dana gostili s hranom i vinom (1. Ljetopisa 12,38-40). Ustvari, Psalam 104,15 nam kaže da je Bog učinio da vino „veseli srce čovjekovo“. Također imamo obećanje da će Gospodin jednoga dana prirediti gozbu za svoj narod od bogate hrane koja uključuje „gozbu od vina staložena“ (Izaija 25,6).

U Novom zavjetu, Isusovo prvo čudo bila je pretvorba vode u vino na svadbi u Kani (Ivan 2,1-11). I ne samo da je naš Gospodin pio vino (Luka 7,34), već je rekao da će ga piti s nama u nebu (Matej 26,29). Osim toga, apostol Pavao je savjetovao Timoteja da pije i vino, a ne „samo vodu“ kako bi ga manje bolio želudac (1. Timoteju 5,23).

(Bez obzira na česte biblijske poveznice za vino, jasno je da pijanstvo nikada nije prihvatljivo. Efežanima 5,18 navodi to prilično sažeto: „I ne opijajte se vinom, u kojemu je raskalašenost“.)

Dakle, zagovornici ispijanja vina pri Euharistiji imaju na raspolaganju Bibliju koja podržava njihovu poziciju, a gore navedeni primjeri (izuzev Noe) pokazuju kako vino, kada se koristi ispravno i umjereno, može doista biti nešto dobro.

Oni koji osjećaju da ne treba koristiti vino također imaju neke uvjerljive argumente, i oni se također mogu osloniti na biblijske citate. Vidite, primjerice, upozorenja protiv vina su u Izrekama 4,17; 20,1 i 23,29-32. A u Levitskom zakoniku 10,9 Gospodin kaže Aronu da on i njegovi sinovi ne piju vina kada ulaze u Šator sastanka, jer će biti smrtno kažnjeni.

Vino ili sok od grožđa na Gospodnjoj večeri? Ne postoji čvrsto i jasno biblijsko pravilo koje kaže da je jedno od toga poželjnije ili prihvatljivije. Ustvari, odlomci koji se bave Posljednjom večerom nikada niti ne spominju „vino“ ili „sok od grožđa“; jednostavno govore o „čaši“. Međutim, postoje neke praktične stvari koje treba uzeti u obzir. Ako će prisutnost alkohola biti distrakcija na bilo koji način, onda je zabrinutost opravdana. Dakako, nijedna crkva ne želi vidjeti da netko ne sudjeluje u Euharistiji jednostavno zato što ima uvjerenje koje je protiv konzumiranja alkohola. Kristova pouka crkvi je bila: „Ovo činite, kad god pijete, meni na spomen“ (1. Korinćanima 11,25 VB). Bilo bi šteta da prisutnost vina uzrokuje da netko izgubi ovu usredotočenost i time zanemari Kristovu zapovijed.

Nigdje u Božjoj Riječi ne vidimo da se zahtijeva razina fermentacije sadržaja u čaši. Ipak, ako netko ima snažno mišljenje da jedan ili drugi način najbolje časti Spasitelja, za tu osobu je u redu da se drži tog uvjerenja. No trebamo biti oprezni u tome da ne zaboravimo što čaša predstavlja i da ne sudimo brata ili sestru u Kristu po pitanju osobnog mišljenja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li se prilikom Euharistije koristiti vino ili sok od grožđa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries