settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija podrazumijeva pod vezanjem i razrješivanjem?

Odgovor


Koncept „vezanja i razrješivanja” nalazimo u Bibliji u Evanđelju po Mateju 16:19: „Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano i na nebesima, a što god razriješiš na zemlji, bit će razriješeno i na nebesima.” U tom stihu, Isus razgovara izravno s apostolom Petrom i neizravno s ostalim apostolima. Isusove riječi značile su da će Petar imati pravo ući u kraljevstvo, da će imati općenitu vlast koju simbolizira posjedovanje ključeva te da će propovijedanje evanđelja biti način otvaranja kraljevstva nebeskog svim vjernicima ili zatvaranja pred nevjernicima. Djela apostolska pokazuju nam taj proces na djelu. Svojom propovijedi na dan Pedesetnice (Djela apostolska 2:14-40), Petar je otvorio vrata kraljevstva po prvi put. Izrazi „svezati” i „razriješiti” pripadali su uobičajenom pravnom izražavanju Židova, a koristili su se kako bi se nešto proglasilo zabranjenim ili dopuštenim.

Petar i ostali učenici trebali su nastaviti Kristovo djelovanje na zemlji propovijedajući evanđelje i navješćujući Božju volju ljudima, a nosili su isti autoritet koji je On posjedovao. U Evanđelju po Mateju 18:18, postoji i definitivna referenca na vezanje i razrješivanje u kontekstu crkvene discipline. Apostoli ne prisvajaju Kristovo gospodstvo i vlast nad pojedinim vjernicima i njihovom vječnom sudbinom, ali ipak imaju vlast disciplinirati te, ukoliko je potrebno, izopćiti neposlušne članove crkve.

Krist na nebu potvrđuje ono što je učinjeno u Njegovo ime i u poslušnosti prema Njegovoj Riječi na zemlji. I u Evanđelju po Mateju 16:19 i u 18:18, sintaksa grčkoga teksta to jasno potvrđuje. Ono što svežete na zemlji već će biti svezano na nebesima. Što razriješite na zemlji, već će biti razriješeno na nebesima. Drugim riječima, Isus u nebu razrješuje vlast svoje Riječi i ona ide naprijed na zemlji ispunjavajući svoju svrhu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija podrazumijeva pod vezanjem i razrješivanjem?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries