settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu postati veseliji darivatelj?

Odgovor


Možemo naučiti biti veseli darivatelji proučavanjem najvećeg darivatelja kojeg je ovaj svijet ikad upoznao: Isusa Krista. Ostavivši iza sebe bogatstvo i slavu svog nebeskog kraljevstva, On je došao na Zemlju i dobrovoljno dao svoj život kako bismo mogli zadržati svoj. Budući da je Bog predodredio svoju djecu da se suobliče s njegovim Sinom (Rimljanima 8,29), ne može postojati bolji način za oponašanje Isusa Krista od nesebičnog davanja onako kako je On činio. Sam naš Spasitelj rekao nam je: „Blaženije je davati nego primati" (Djela 20,35). Jednostavno, naša bi najveća motivacija za veselo i velikodušno darivanje trebala biti ona koja ugađa Gospodinu i odražava Njegov dar spasenja za nas.

Druga poslanica Korinćanima otkriva niz nadahnjujućih istina koje bi nam trebale pomoći da postanemo veseliji darivatelji. Kao što je Pavao mudro opominjao Korinćane: „A ovo velim: tko sije oskudno, oskudno će i žeti; a tko sije obilno, obilno će i žeti" (2. Korinćanima 9,6). Ovu neizbrisivu istinu također je Salomon iznio tisuću godina ranije: „Časti GOSPODA svojim imanjem i prvinama svega prihoda svojega. I tvoje će žitnice biti pune obilja…" (Izreke 3,9-10). A sam Krist nam je rekao: „Dajite, i dat će vam se: mjera dobra, nabijena i stresena i preobilna dat će se u krilo vaše…" (Luka 6,38). Doista, „dobar čovjek je blagonaklon…" (Psalam 112,5).

Ovaj je princip nepogrešivo jasan – ne možemo dati više od našeg milosrdnog Stvoritelja. Što više dajemo u služenju Gospodinu, više ćemo dobiti zauzvrat. Ustvari, jedino mjesto u Bibliji gdje nas Bog poziva da ga testiramo jest Malahija 3,10, gdje govori o našim prinosima Njemu: „…onda me u tome iskušajte', veli GOSPOD Nad Vojskama. 'Neću li vam otvoriti okna nebeska i izlijevati na vas blagoslov dok vam ne bude dosta?" Još jednom, Salomonove riječi odjekuju: „Ima takvih koji dijele, a imaju sve više; a tko štedi pretjerano, sve bliže je oskudici. Blagotvorna će duša obilovati; i tko napaja, i sam će se napojiti" (Izreke 11,24-25).

Kao što je Pavao izjavio, „Bog ljubi vesela darivatelja" (2. Korinćanima 9,7). Veselo darivanje trebalo bi, dakle, biti kršćanski način života za kršćanina koji razumije Božju milost. Kad dajemo velikodušno i voljnoga srca, Bog nas uvjerava da će nas paziti i snabdjeti (Izaija 58,9; Psalam 41,1-3; Izreke 22,9; 2. Korinćanima 9,8. 11). Moramo se sjetiti da nije na nama da gomilamo ono što trebamo veselo vratiti Bogu. Kao što je kralj David istaknuo, sve što imamo je od Boga (1. Ljetopisa 29,14), a to uključuje i naše talente i naše vrijeme. Kako su naši dani odbrojeni (Psalam 139,16), naše vrijeme doista pripada Bogu. A svi darovi koje imamo također su od Njega; prema tome, „kako je svatko primio dar, služite njime jedni drugima kao dobri upravitelji raznolike milosti Božje" (1. Petrova 4,10).

Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao (Ivan 3,16). Dobro bi bilo zapamtiti da smo spašeni jer je naš Bog tako velikodušno dao. Kao Njegova djeca pozvani smo biti „svjetlo svijetu" (Matej 5,14). Kad vjerujemo Bogu i častimo ga velikodušno dajući svoje vrijeme, dragocjenosti i talent, istinski dozvoljavamo da naša svjetlost sjaji pred ljudima, i naša će dobrota odražavati našeg Oca na nebu.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu postati veseliji darivatelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries