settings icon
share icon
Pitanje

Što je Veliko poslanje?

Odgovor


Matej 28:19-20 sadrži ono što je postalo poznato kao Veliko poslanje: „Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.” Isus je to zapovjedio apostolima malo prije no što je uzašao u nebo, a tu zapravo vidimo što je Isus očekivao da će apostoli i oni koji krenu za njima činiti u Njegovoj odsutnosti.

Zanimljivo je da u izvornome grčkom jeziku nalazimo samo jednu specifičnu zapovijed u Mateju 28:19-20, a to je „učinite… učenicima”. Veliki nalog nalaže nam da činimo učenike dok idemo svijetom i dok obavljamo svakodnevne aktivnosti. Kako da činimo učenike? Krsteći ih i učeći ih svemu što je Isus zapovjedio. „Učinite… učenicima“ je zapovijed Velikoga naloga. „Dok idete“, „krsteći” i „učeći” sredstva su kojim ispunjavamo zapovijed da „učinimo učenicima“.

Mnogi Djela apostolska 1:8 vide kao dio Velikoga naloga: „Ali, primit ćete snagu pošto Duh Sveti dođe na vas, pa ćete mi biti svjedoci u Jeruzalemu, u svoj Judeji, u Samariji i sve do kraja zemlje.” Veliki nalog pokreće sila Duha Svetoga. Moramo biti Kristovi svjedoci, ispunjavajući Veliki nalog u našim gradovima (Jeruzalemu), u našim regijama i državama (Judeja i Samarija) te gdje god nas Bog pošalje (sve do kraja zemlje).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Veliko poslanje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries