settings icon
share icon
Pitanje

Što su Velike nevolje?

Odgovor


Nevolje su buduće vremensko razdoblje kada će Gospodin postići barem dva aspekta svoga plana: 1) Dovršit će svoj stegovni postupak prema naciji Izrael (Daniel 9:24), te 2) osudit će nevjerne i bezbožne stanovnike zemlje (Otkrivenje 6 - 18). Nevolje će trajati sedam godina. To određuje razumijevanje sedamdeset sedmica u proroku Danielu (Daniel 9:24-27; vidi također članak o Nevoljama). Velike nevolje čine posljednju polovicu razdoblja Nevolja, a trajat će tri i pol godine. Od Nevolja se razlikuje po tome što će Zvijer, odnosno Antikrist, tada biti obznanjen, a Božji gnjev će se tijekom toga vremena snažno pojačati. Dakle, važno je istaknuti da Nevolje i Velike nevolje nisu sinonimi. U eshatologiji (nauku o budućim događajima), Nevolje se odnose na puno sedmogodišnje razdoblje, dok se Velike nevolje odnose na drugu polovicu Nevolja.

Sam Krist je upotrijebio izraz „Velike nevolje“ kada je govorio o posljednjoj polovici Nevolja. U Mateju 24:21 Isus je rekao: „jer će tada biti tolika nevolja kakve nije bilo od postanka svijeta do sada, niti će je biti.“ U ovome stihu Isus govori o događaju koji je navijestio u Mateju 24:15, odnosno o otkrivanju „groze pustoši“, čovjeka koji je poznat i kao Antikrist. Također, Isus u Mateju 24:29-30 kaže: „Odmah poslije nevolje tih dana. . . Tada će se ukazati na nebesima znak – Sin Čovječji; tada će proplakati sva plemena na zemlji i vidjet će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.“ U ovome odlomku, Isus kaže da su Velike nevolje (s. 21) početak objave groze pustoši (s. 15) i da one završavaju Kristovim drugim dolaskom (s. 30).

Drugi odlomci koji govore o Velikim nevoljama su Daniel 12:1b gdje piše: „Bit će to vrijeme tjeskobe kakve ne bijaše otkako je ljudi pa do toga vremena.“ Čini se da Isus citira ovaj stih kada je iznio riječi zapisane u Mateju 24:21. Jeremija 30:7 također govori o velikim nevoljama: „Jao, jer velik je dan ovaj, slična ne bi! Vrijeme je nevolje za Jakova, al' će se izbaviti iz nje.“ Izraz „nevolja za Jakova“ odnosi se na naciju Izrael, koja će doživjeti progonstvo i prirodne katastrofe kakve još nikada nisu vidjeli.

Kada uzmemo u obzir informacije koje nam je Krist dao u Mateju 24:15-30, lako je zaključiti da će početak Velikih nevolja biti povezan s grozom pustoši, odnosno Antikristovim djelovanjem. U Danielu 9:26-27 čitamo da će taj čovjek sklopiti „savez“ (mirovni dogovor) sa svijetom za vrijeme od sedam godina (jednu „sedmicu“; ponovno, vidi članak o Nevoljama). U sredini tog sedmogodišnjeg razdoblja – „u sredini sedmice“ – rečeno nam je da će taj čovjek prekršiti savez koji je sklopio, zaustaviti „žrtvu i prinos“, što se posebno odnosi na njegovo djelovanje u ponovnoj izgradnji hrama u budućnosti. Otkrivenje 13,1-10 nam daje još više detalja vezano uz djelovanje Zvijeri, a jednako je važno i to što to potvrđuje duljinu njegove vladavine. Otkrivenje 13:5 kaže da će on vladati tijekom 42 mjeseca, što odgovara vremenu od tri i pol godine, odnosno duljini Velikih nevolja.

Knjiga Otkrivenja nam daje najviše informacija o Velikim nevoljama. Iz Otkrivenja 13, gdje čitamo o objavi Zvijeri, pa do Kristova povratka u Otkrivenju 19, nalazimo sliku Božjega gnjeva na zemlji zbog nevjere i pobune protiv Njega (Otkrivenje 16-18). To je također slika kako Bog provodi stegu i u isto vrijeme štiti svoj izraelski narod (Otkrivenje 14:1-5), dok ne ispuni obećanje Izraelu da će uspostaviti zemaljsko kraljevstvo (Otkrivenje 20:4-6).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su Velike nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries