settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o tome zašto je važno da nekome budemo odgovorni?“

Odgovor


Iako u svijetu danas postoje mnoga iskušenja, Sotona radi prekovremeno da ih stvori još više. Moramo imati brata ili sestru na koje možemo računati kada se suočavamo s kušnjama koje prijete našemu duhovnom životu. Kralj David bio je sam one večeri kad ga je Sotona kušao na preljub. Možda se činilo da ga je Bat-Šeba kušala (Druga Samuelova 11), ali Biblija nam kaže da smo u ratu ne sa tijelom, nego s duhovnim silama, odnosno borimo se protiv duhovnih snaga koje nam prijete (Efežanima 6:12).

Znajući da smo u borbi protiv sila tame, trebamo prihvatiti svaku pomoć koja nam se nudi. U Efežanima, Pavao nam kaže da moramo biti opremljeni sa svom snagom koju Bog pruža za borbu. „Zato uzmite i na se stavite bojnu opremu Božju da se mognete oduprijeti u zli dan i, kad sve nadvladate, održati se!“ (Efežanima 6:13). Pavao je shvatio da čak i ako se opremimo svime što nam Bog može ponuditi u obranu od zla, još uvijek smo ljudi i možda nećemo uvijek biti sposobni oduprijeti se Sotoninim kušnjama, a bez sumnje znamo da će iskušenja doći.

Sotona poznaje naše slabosti i zna kada smo ranjivi. On zna kada se bračni par svađa i možda osjećaju da bi ih netko drugi mogao bolje razumjeti. On zna kada roditelji kazne dijete koje se zbog toga možda osjeća prkosno. On zna kada stvari krenu nizbrdo na poslu i zna koliko nas to vuče prema kafiću na putu kući. Gdje ćemo pronaći pomoć ako smo učinili sve što možemo za tu borbu? Želimo učiniti ono što je ispravno u Božjim očima, no ipak smo slabi. Što da činimo?

Izreke 27:17 kažu: „Željezo se željezom oštri, i čovjek oštri jedan drugoga.” Prijateljevo držanje je pogled ili izraz ohrabrenja ili moralne podrške. Kada vas je zadnji put prijatelj nazvao i pitao kako ste? Kada ste zadnji put vi nazvali prijateljicu i pitali treba li joj razgovor? Ohrabrenje i moralna podrška od prijatelja ili prijateljice ponekad su upravo oni sastojci koji nedostaju u borbi protiv Sotone.

Pisac poslanice Hebrejima dobro je to sažeo kad je rekao: „I pazimo jedan na drugoga da se potičemo na ljubav i dobra djela! Ne ostavljajmo, kako neki običavaju, svoga vlastitog sastanka, već se sokolimo međusobno, i ovo to više što više vidite da se približuje Dan!” (Hebrejima 10:24-25). Vrlo je važno da nekome budemo odgovorni u borbi za svladavanje grijeha. Osoba kojoj ste odgovorni može vas ohrabriti, ukoriti, poučiti, radovati se i plakati s vama. Svaki kršćanin bi trebao imati takvu osobu kojoj će biti odgovoran, a s kojom se može moliti, pričati, kojoj se može povjeriti i priznavati grijehe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o tome zašto je važno da nekome budemo odgovorni?“
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries