settings icon
share icon
Pitanje

Kada će se Uzeće dogoditi u odnosu na uzeće nevolje?

Odgovor


Vrijeme Uzeća u odnosu na Nevolje jedno je od najspornijih teoloških pitanja današnjice. Tri primarna gledišta su: Prednevoljno (poznato i kao pretribulacijsko; Uzeće će se dogoditi prije Nevolja), Srednevoljno (poznato i kao midtribulacijsko; Uzeće će se dogoditi u sredini Nevolja) i Poslijenevoljno (posttribulacijsko; Uzeće će se dogoditi na kraju Nevolja). Četvrto gledište, koje se najčešće naziva Predgnjevnim uzećem, zapravo je samo preinačeno Srednevoljno gledište.

Prvo, važno je prepoznati svrhu Nevolja. Prema Danielu 9,27, postoji sedamdeseti „tjedan“ (7 godina) koje tek trebaju doći. Danielovo cijelo proroštvo o sedamdeset tjedana (Daniel 9,20-27) govori o Izraelskoj naciji. To je vremensko razdoblje u kojemu Bog svoju pažnju posebno usredotočuje na Izrael. Sedamdeseti tjedan, Nevolje, ujedno mora biti razdoblje tijekom kojega se Bog posebno bavi Izraelom. Premda to ne mora nužno značiti da crkva ne može biti prisutna, postavlja se pitanje zašto bi crkva trebala biti na zemlji tijekom toga vremena.

Najvažniji odlomak Svetoga pisma o Uzeću nalazimo u 1. Solunjanima 4,13-18. Tamo piše da će svi živući vjernici, zajedno sa svim vjernicima koji su umrli, susresti Gospodina Isusa u zraku i biti s njime zauvijek. Uzeće je Božje djelo odstranjivanja svoga naroda sa zemlje. Nekoliko stihova kasnije, u 5,9, Pavao kaže: „Jer nas Bog nije odredio za svoju srdžbu, već za postignuće spasenja po našem Gospodinu Isusu Kristu.“ Knjiga Otkrivenja, koja se prvenstveno bavi događajima tijekom Nevolja, proročka je poruka o tome kako će Bog izliti svoj gnjev na zemlju tijekom Nevolja. Bog bi bio nedosljedan kada bi vjernicima obećao da neće trpjeti gnjev, a onda ih ostavio na zemlji tijekom Nevolja. Po svemu sudeći, činjenica da Bog obećaje izbaviti kršćane od gnjeva neposredno nakon što je obećao da će ukloniti svoj narod sa zemlje povezuje ova dva događaja.

Još jedan ključan odlomak o trenutku Uzeća je Otkrivenje 3,10. Tamo Krist obećaje da će izbaviti vjernike od „časa kušnje“ koji će zadesiti zemlju. To bi moglo značiti dvije stvari: (1) Krist će zaštititi vjernike usred kušnje, ili (2) Krist će vjernike izbaviti od kušnji. Grčka riječ prevedena „od“ može značiti i jedno i drugo. Međutim, važno je prepoznati „od“ čega je vjernicima obećano da će biti sačuvani. Ne radi se samo o kušnji, nego o „času“ kušnje. Krist obećaje da će vjernike sačuvati od samoga vremenskog razdoblja kušnji, odnosno Nevolja. Svrha Nevolja, svrha Uzeća, značenje 1. Solunjanima 5,9, kao i tumačenje Otkrivenja 3,10 jasno podupiru Prednevoljno gledište. Ukoliko Bibliju trebamo tumačiti doslovno i dosljedno, onda je Prednevoljno gledište tumačenje koje je najdosljednije Bibliji.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada će se Uzeće dogoditi u odnosu na uzeće nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries