settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o usvojenju?

Odgovor


Dati dijete na usvajanje može biti dobra alternativa za roditelje koji, iz različitih razloga, nisu u mogućnosti brinuti se za svoju djecu. To također može biti odgovor na molitvu mnogih parova koji ne mogu imati svoju djecu. Usvojenje je za neke poziv da uvećaju svoj roditeljski utjecaj proširujući obitelj s djecom koja nisu biološki njihova. O usvojenju se u Bibliji govori blagonaklono.

Knjiga Izlaska donosi nam priču o Hebrejki Jokebedi koja je rodila sina u vrijeme kada je faraon naredio da se usmrte sva hebrejska muška djeca (Izlazak 1:15-22). Jokebeda je uzela košaru, osigurala je da ne propušta vodu i poslala bebu niz rijeku. Jedna od faraonovih kćeri ugledala je košaru i uzela dijete. Na kraju ga je usvojila u kraljevsku obitelj i dala mu ime Mojsije. On je postao vjeran i blagoslovljen Božji sluga (Izlazak 2:1-10).

U knjizi Estere, prelijepa djevojka Estera, koju je usvojio njezin rođak nakon što su joj roditelji umrli, postala je kraljica i Bog ju je upotrijebio kako bi izbavio židovski narod. U Novome zavjetu, Isus Krist bio je začet po Duhu Svetom umjesto preko čovječjega sjemena (Matej 1:18). „Usvojio“ ga je i odgojio muž Njegove majke, Josip, koji je prihvatio Isusa kao svoje dijete.

Kad jednom predamo svoje srce Kristu, vjerujući i pouzdajući se samo u Njega za svoje spasenje, Bog kaže da postajemo dio Njegove obitelji—ne prirodnim procesima ljudskoga začeća, nego usvojenjem. „Vi, naime, niste primili duha ropstva da ponovo budete u strahu, već ste primili duha posinjenja kojim vičemo: Abba – Oče!” (Rimljanima 8:15). Slično tome, dovesti osobu u obitelj putem posvojenja radi se vlastitim izborom i iz ljubavi. „Njegov nepromjenjiv plan uvijek je bio usvojiti nas u svoju obitelj dovodeći nas k sebi po Isusu Kristu. To mu je donijelo veliko zadovoljstvo” (parafraza Efežanima 1:5). Kao što Bog usvaja one koji primaju Krista kao Spasitelja u svoju duhovnu obitelj, tako bismo mi trebali u molitvi uzeti u obzir da usvojimo djecu u naše tjelesne obitelji.

Jasno je da usvojenje – i u fizičkom i u duhovnom smislu – u Svetom pismu predstavlja nešto dobro. I oni koji usvajaju i oni koji su usvojeni primaju goleme blagoslove, što je povlastica oprimjerena u našem usvojenju u Božju obitelj.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o usvojenju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries