settings icon
share icon
Pitanje

Odakle dolazi izreka ‘Uskrsnuo je, uistinu uskrsnuo’?

Odgovor


Tradicionalni uskrsni pozdrav u zapadnoj crkvi je uzvik „Uskrsnuo je!“, a tradicionalni odgovor je „Uistinu uskrsnuo!“ Riječi su ponekad popraćene izmjenom triju poljubaca u obraze, ovisno o crkvi. U pravoslavnoj i katoličkoj crkvi pozdrav se naziva „pashalni pozdrav“ i vrlo je star običaj.

Pozdrav se u konačnici temelji na Luki 24,34. Prijevodi kroz crkvenu povijest, od latinske Vulgate (oko 400. godine po Kr.) do ESV (2001.), prevode ovaj stih gotovo identično: „Gospodin uistinu uskrsnu i ukaza se Šimunu!“ Nije poznato kako je točno ta izreka postala standardni pozdrav u crkvi, iako postoje različite teorije o tome kako je ušla u uobičajenu upotrebu.

Znamo da je u početku pozdrav bio češći u istočnim i bizantskim liturgijama nego u zapadnoj crkvi. U Istočnoj pravoslavnoj crkvi postoji tradicija da je ovu izreku popularizirala Marija Magdalena kada se navodno obratila caru Tiberiju u Rimu riječima „Krist je uskrsnuo“.

Korištenje ove fraze trebalo bi biti više od isprazne tradicije. Riječi „Uskrsnuo je!“ podsjećaju nas na radosnu vijest koju slavimo na Uskrs, da Isusova smrt nije bila uzaludna i da On ima moć poraziti smrt. Govoreći „Uskrsnuo je!“ omogućuje nam da podijelimo ovu nevjerojatnu istinu jedni s drugima. Kristovo uskrsnuće daje nam nadu za spasenje i za naše vlastito uskrsnuće i život vječni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Odakle dolazi izreka ‘Uskrsnuo je, uistinu uskrsnuo’?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries