settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje onih koji su uskrsnuli Isusovom smrću (Matej 27,52-53)?

Odgovor


Matej 27,50-53 bilježi: „A Isus, povikavši ponovno jakim glasom, predade duh. I gle, hramski se zastor razdera nadvoje, odozgora do dolje; i potrese se zemlja i raspuknuše se stijene i otvoriše grobovi; i uskrsnuše mnoga tijela usnulih svetih.“

Ovaj događaj se zbio kao svjedočanstvo besmrtne moći koja se pripisuje samo Isusu Kristu (1. Timoteju 6,14-16). Samo Bog ima moć života i smrti (1. Samuelova 2,6; Ponovljeni zakon 32,29). Stoga je uskrsnuće kamen temeljac kršćanstva. Sve druge religije i njihovi vođe ne služe uskrslom Gospodinu. Pobijedivši smrt, Isus Krist automatski dobiva prednost jer se vratio u život dok svi drugi nisu. Uskrsnuće nam daje razlog da drugima govorimo o Njemu i vjerujemo Bogu (1. Korinćanima 15,14). Uskrsnuće nam daje sigurnost da su nam grijesi oprošteni (1. Korinćanima 15,17). Pavao jasno kaže u ovom stihu da nijedno uskrsnuće nije jednako nultom oproštenju naših grijeha. I konačno, uskrsnuće nam daje razlog za nadu danas (1. Korinćanima 15,20-28). Da Krist nije uskrsnuo od mrtvih, kršćani duhovno ne bi bili ništa bolji od nekršćana. No činjenica je da je Bog uskrisio „Isusa, Gospodina našega, koji je bio predan za naše prijestupe i uskrišen za naše opravdanje“ (Rimljanima 4,24-25).

Uskrsavanje svetaca uklapa se u sveukupna retorička sredstva i strategije koje koristi Matej u svom evanđelju. Proučavanje Ezekiela 37 i kostiju oživljenih u vezi s ovom pričom otkriva da se starozavjetno proročanstvo ispunilo uskrsnućem ovih svetaca. Osim toga, podizanje svetaca izravno se odnosi na nadolazeće kraljevstvo. Uskrsnuće nekolicine, a ne svih svetaca, pokazuje da Isus ima moć uskrsnuti, ali također ukazuje na drugi dolazak i sud Isusa Krista, koji će uključiti sve one čija su imena zapisana u Knjizi života po vjeri u Božju milost. Saznanje da je Isus umro i pobijedio smrt svojim uskrsnućem trebalo bi ubrzati našu želju da se pokajemo i pouzdamo samo u Njega za spasenje kako bismo i mi jednoga dana mogli uskrsnuti „u tren oka“ (1. Korinćanima 15,52).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje onih koji su uskrsnuli Isusovom smrću (Matej 27,52-53)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries