settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o usamljenosti?

Odgovor


Biti sam i biti usamljen dvije su različite stvari. Čovjek može biti sam, a da nije usamljen, i može biti usamljen u prepunoj sobi. Usamljenost je, dakle, stanje uma, emocija izazvana osjećajem odvojenosti od drugih ljudskih bića. Osjećaj izolacije osjećaju vrlo duboko oni koji su usamljeni. Hebrejska riječ prevedena kao „napušten“ ili „usamljen“ u Starom zavjetu znači onaj koji je sam, jedini; onaj koji je pustinjak, ostavljen, bijedan. Ne postoji dublja tuga koja ikada okupira um od ideje da smo sami na svijetu, da nemamo prijatelja, da nitko ne mari za nas, da nitko nije zabrinut zbog bilo čega što bi nam se moglo dogoditi, ili da nikoga ne bi bilo briga hoćemo li umrijeti.

Nitko nije tako oštro osjećao usamljenost od Davida. U nizu ozbiljnih, iskrenih vapaja Bogu, David je zazivao u svojoj usamljenosti i očaju. Njegov vlastiti sin je ustao protiv njega, Izraelci su krenuli za njim, i bio je prisiljen pobjeći iz grada i ostaviti svoju kuću i obitelj. Usamljen i izmučen (Psalam 25,16), njegovo jedino utočište bilo je obratiti se Bogu i moliti za milost i Božju intervenciju (Psalam 25,16-21) jer je njegova jedina nada bila u Bogu. Zanimljivo je primijetiti da se riječ „usamljen“ nikada ne koristi u Novom zavjetu za opisivanje ljudi. U Novom zavjetu riječ „usamljen“ pojavljuje se samo dvaput i oba puta se odnosi na pusta mjesta (Marko 1,45; Luka 5,16) kada je Isus odlazio u pustaru kako bi bio sam.

Što god bio uzrok usamljenosti, za kršćanina je lijek uvijek isti – Kristovo utješno zajedništvo. Taj odnos pun ljubavi s našim Učiteljem umirio je i ohrabrio bezbrojne tisuće koji su čamili u zatvorima i čak otišli u smrt za Njega. On je prijatelj koji je „bliži od brata“ (Izreke 18,24), koji polaže svoj život za svoje prijatelje (Ivan 15,13-15), i koji je obećao da nas nikada neće ostaviti niti napustiti, već da će biti s nama do svršetka svijeta (Matej 28,20). Možemo se utješiti riječima stare himne koja to najbolje kaže: „Prijatelji me mogu iznevjeriti, neprijatelji napadati, On je sa mnom do kraja. Aleluja, kakav Spasitelj!“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o usamljenosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries