settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o upravljanju vremenom?

Odgovor


Upravljanje vremenom važno je zbog kratkoće naših života. Naš ovozemaljski boravak znatno je kraći nego što smo skloni misliti. Kao što David tako prikladno ističe: „Gle, dao si da dani moji budu kao pedalj, i vijek moj kao ništa je pred tobom: zaista, svaki čovjek je, u svom najboljem stanju, sve u svemu, ispraznost“ (Psalam 39,4-5). Apostol Jakov ponavlja ovo: „Jer što je vaš život? Maglica, koja se nakratko pojavi i potom nestane“ (Jakovljeva 4,14). Uistinu, naše vrijeme na zemlji je prolazno – zapravo, beskrajno malo u usporedbi s vječnošću. Da bismo živjeli onako kako Bog želi da živimo, bitno je da na najbolji mogući način iskoristimo vrijeme koje nam je dodijeljeno.

Mojsije se moli: „Stoga nas nauči dane naše brojiti, da srca svoja upravimo k mudrosti“ (Psalam 90,12). Dobar način za stjecanje mudrosti je naučiti živjeti svaki dan s vječnom perspektivom. Naš Stvoritelj stavio je vječnost u naša srca (Propovjednik 3,11). Saznanje da ćemo morati položiti račun Onome koji nam daje vrijeme trebalo bi nas motivirati da ga dobro iskoristimo. C. S. Lewis je ovo shvatio: „Ako čitate povijest, otkrit ćete da su kršćani koji su učinili najviše za sadašnji svijet upravo oni koji su najviše mislili na sljedeći.“

U svojoj poslanici Efežanima, Pavao je upozorio svete: „Gledajte, dakle, da pomno hodite: ne kao bezumni, nego kao mudri, iskupljujući vrijeme, jer su dani zli“ (Efežanima 5,15-16). Živjeti mudro uključuje pažljivo korištenje vremena. Saznanje da je žetva velika, a radnika malo (Luka 10,2) i da vrijeme brzo prolazi trebalo bi nam pomoći da bolje iskoristimo svoje vrijeme za svjedočenje, kako kroz naše riječi tako i kroz naš primjer. Trebamo provoditi vrijeme ljubeći druge djelom i istinom (1. Ivanova 3,17-18).

Nema sumnje da se odgovornosti i pritisci ovoga svijeta bore za našu pozornost. Bezbroj stvari koje nas vuku u različitim smjerovima olakšavaju da naše vrijeme progutaju svjetovne, manje važne stvari. Oni napori koji imaju vječnu vrijednost, dakle, često bivaju gurnuti u stranu. Kako bismo izbjegli gubitak fokusa, moramo odrediti prioritete i postaviti ciljeve. Osim toga, koliko god je to moguće, moramo delegirati. Prisjetite se kako je Mojsijev tast Jitro mudro naučio Mojsija da delegira dio svog teškog posla (Izlazak 18,13-22).

Što se tiče naše radne etike, sjećamo se da je Bog sav svoj posao obavio u šest dana, a sedmog se odmarao. Ovaj omjer rada i odmora baca svjetlo na očekivanja našeg Stvoritelja u odnosu na našu radnu etiku. Doista, Izreke 6,10-11 otkrivaju Gospodinov prezir prema lijenom ponašanju: „Još malo spavanja, malo drijemanja, malo savijanja ruku na počinak i doći će tvoje siromaštvo kao putnik i tvoja oskudica kao naoružan čovjek“ (vidi također Izreke 12,24; 13,4; 18,9; 20,4; 21,25; 26,14). Nadalje, prispodoba o talentima (Matej 25,14-30) ilustrira tragediju propuštene prilike kao i važnost vjernog rada dok Gospodin ne dođe. Trebamo marljivo raditi u našem zemaljskom poslu, ali naš „rad“ nije ograničen na ono što radimo za novčanu dobit. Zapravo, naš primarni fokus u svemu što radimo treba biti slava Božja (Kološanima 3,17). Kološanima 3,23-24 kaže: „I što god činite, zdušno to činite kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu baštine; jer Gospodinu Kristu služite.“ Isus je govorio o sakupljanju blaga na nebu (Matej 6,19-21). Ne smijemo se truditi do iznemoglosti u potrazi za zemaljskim bogatstvom (Ivan 6,27). Umjesto toga trebamo dati sve od sebe svemu onome na što nas je Bog pozvao. U svim našim nastojanjima – našim odnosima, našim poslovima, našim proučavanjima, služenju drugima, administrativnim detaljima naših života, brizi za zdravlje naših tijela, rekreaciji itd. – naš primarni fokus je Bog. On je taj koji nam je povjerio ovo vrijeme na zemlji i On je taj koji usmjerava kako da ga provodimo.

Treba napomenuti da je odmor legitimna i potrebna upotreba vremena. Ne možemo zanemariti provođenje vremena s Bogom, privatno i korporativno. Apsolutno smo pozvani uložiti vrijeme u odnose s drugima i marljivo raditi na onome što se tiče života. Ali također ne možemo zanemariti osvježenje koje nam daje tijekom vremena odmora. Odmor nije izgubljeno vrijeme; to je osvježenje koje nas priprema da bolje iskoristimo vrijeme. Također nas podsjeća da je u konačnici Bog taj koji je u kontroli i koji se brine za svaku našu potrebu. Dok nastojimo dobro upravljati svojim vremenom, mudro je planirati redovito vrijeme odmora.

Ono što je najvažnije, trebamo planirati redovito – svakodnevno – vrijeme s Bogom. On je taj koji nas osposobljava da izvršimo zadatke koje nam daje. On je taj koji upravlja našim danima. Najgora stvar koju možemo učiniti je upravljati svojim vremenom kao da pripada nama. Vrijeme pripada Njemu, stoga tražite Njegovu mudrost kako da ga najbolje iskoristite, a zatim nastavite s pouzdanjem, osjetljivi na Njegove korekcije usmjerenja i otvoreni za prekide na putu određene od Boga.

Ako želite promijeniti svoje korištenje vremena, prvi korak je razmišljanje. Uložite planirani napor da razmotrite svoje upravljanje vremenom. Ovaj članak dijeli nešto od onoga što Bog kaže o vremenu. Bilo bi mudro dalje proučavati temu u Svetom pismu. Razmislite što sve Bog smatra vrijednima. Razmislite na što vas je konkretno pozvao. Razmislite koliko svog vremena trenutno ulažete u te stvari. Razmislite što vam još oduzima vrijeme. Napravite popis prioriteta i odgovornosti i zamolite Boga da vas uputi u sve promjene koje je potrebno učiniti. Razmišljanje o svojim prioritetima i korištenju vremena dobra je praksa koju treba redovito provoditi. Neki smatraju da je planirana godišnja revizija njihovog upravljanja vremenom korisna.

Što se tiče vremena, Biblija savjetuje da se trebamo usredotočiti na ono što je vječno, a ne na prolazna zadovoljstva ovog prolaznog svijeta. U skladu s tim, trebamo ići naprijed s marljivošću i božanskom svrhom kako tokovi naših života napreduju prema Božjem krajnjem cilju. Vrijeme provedeno s Bogom i upoznavanje Njega, kroz čitanje Njegove riječi i molitvu, nikada nije izgubljeno. Vrijeme provedeno u izgradnji Kristova tijela i ljubeći druge Božjom ljubavlju (Hebrejima 10,24-25; Ivan 13,34-35; 1. Ivanova 3,17-18) dobro je potrošeno vrijeme. Vrijeme uloženo u dijeljenje evanđelja kako bi drugi upoznali spasenje u Isusu donosi vječni plod (Matej 28,18-20). Trebamo živjeti kao da je svaka minuta bitna – jer ona doista jest.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o upravljanju vremenom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries