settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o upravljanju/kontroliranju emocija?

Odgovor


Kakvi bismo ljudi bili da nikada nismo emocionalni, da smo sposobni kontrolirati emocije u svakom trenutku? Možda bismo bili poput robota, koji bi na sve situacije odgovarali logikom, a nikad emocijama. Ali Bog nas je stvorio na svoju sliku, a Božje emocije otkrivene su u Bibliji; dakle, Bog nas je stvorio emocionalnim bićima. Osjećamo ljubav, radost, sreću, krivnju, ljutnju, razočarenje, strah itd. Ponekad su naše emocije ugodne za doživljavanje, a ponekad nisu. Ponekad su naše emocije utemeljene na istini, a ponekad su „lažne“ jer se temelje na lažnim premisama. Na primjer, ako pogrešno vjerujemo da Bog ne kontrolira okolnosti u našim životima, možemo iskusiti osjećaje straha, očaja ili ljutnje na temelju tog lažnog uvjerenja. Bez obzira na to, emocije su snažne i stvarne za onoga tko ih osjeća. I emocije mogu biti korisni pokazatelji onoga što se događa u našim srcima.

Uz to, važno je da naučimo o upravljanju emocijama, a ne da dopuštamo da naše emocije upravljaju nama. Na primjer, kada se osjećamo ljuti, važno je biti u stanju stati, prepoznati da smo ljuti, ispitati svoje srce kako bismo utvrdili zašto smo ljuti, a zatim nastaviti na biblijski način. Emocije koje su izvan kontrole obično ne donose rezultate na slavu Božju: „Jer čovjekova srdžba ne provodi u djelo pravednost Božju“ (Jakovljeva 1,20).

Naše su emocije, kao i naš um i tijelo, pod velikim utjecajem pada čovječanstva u grijeh. Drugim riječima, naše su emocije zaražene našom grešnom prirodom i zato ih treba kontrolirati. Biblija nam govori da nas treba kontrolirati Duh Sveti (Rimljanima 6; Efežanima 5,15-18; 1. Petrova 5,6-11), a ne naše emocije. Ako prepoznamo svoje osjećaje i iznesemo ih Bogu, tada mu možemo podložiti svoja srca i dopustiti mu da obavlja svoj posao u našim srcima i upravlja našim djelima. Ponekad to može značiti da nas Bog jednostavno tješi, uvjerava i podsjeća da se ne trebamo bojati. U drugim slučajevima može nas potaknuti da oprostimo ili tražimo oprost. Psalmi su izvrstan primjer upravljanja emocijama i prinošenja naših emocija Bogu. Mnogi psalmi ispunjeni su ranjivim emocijama, ali emocije su izlijevane Bogu u težnji za Njegovom istinom i pravednošću.

Dijeljenje naših osjećaja s drugima također pomaže u upravljanju emocijama. Kršćanski život nije namijenjen da se živi samostalno. Bog nam je dao dar drugih vjernika koji mogu podijeliti naše breme i čija bremena mi dijelimo (Rimljanima 12; Galaćanima 6,1-10; 2. Korinćanima 1,3-5; Hebrejima 3,13). Suvjernici nas također mogu podsjetiti na Božju istinu i ponuditi novu perspektivu. Kada se osjećamo obeshrabreno ili uplašeno, možemo imati koristi od ohrabrenja, poticaja i uvjeravanja drugih vjernika. Često kada ohrabrujemo druge, sami smo ohrabreni. Isto tako, kada smo radosni, naša se radost obično povećava kada je dijelimo.

Dopustiti našim emocijama da nas kontroliraju nije pobožno. Poricanje ili omalovažavanje naših emocija također nije pobožno. Trebali bismo zahvaliti Bogu za našu sposobnost da imamo emocije i upravljamo svojim emocijama kao Božjim darom. Način na koji možemo upravljati svojim emocijama je rast u našem hodu s Bogom. Preobražavamo se kroz obnovu našeg uma (Rimljanima 12,1-2) i snagom Duha Svetoga – Onoga koji u nama proizvodi samokontrolu (Galaćanima 5,22-23). Potrebna nam je svakodnevna primjena biblijskih načela, želja za rastom u spoznaji Boga i vrijeme provedeno u razmišljanju o Božjim atributima. Trebamo nastojati da saznamo više o Bogu i više izlijevati svoja srca Bogu kroz molitvu. Kršćansko zajedništvo još je jedan važan dio duhovnog rasta. Putujemo sa suvjernicima i pomažemo jedni drugima rasti u vjeri, kao i u emocionalnoj zrelosti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o upravljanju/kontroliranju emocija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries