settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu bolje upoznati Boga?

Odgovor


Svi znaju da Bog postoji. „Bog im je očitovao“ da je stvaran, „jer se ono njegovo nevidljivo, to jest njegova vječna moć i Božanstvo, jasno opaža od samog stvaranja svijeta i shvaća po onome što je stvoreno, tako da su bez isprike“ (Rimljanima 1,19-20). Neki pokušavaju potisnuti spoznaju Boga; većina pokušava dodati nešto tome. Kršćanin ima duboku želju bolje upoznati Boga (Psalam 25,4).

U Ivanu 3 čitamo o čovjeku koji je jasno želio bolje upoznati Boga i koji je više proučavao ono što se tiče Boga nego većina njih. Zvao se Nikodem i bio je farizej, vladar Židova. Nikodem je znao da je Isus došao od Boga i bio je istinski znatiželjan da sazna više o Isusu. Isus je strpljivo objasnio Nikodemu kako se mora ponovno roditi (Ivan 3,3-15). Kako bi bolje upoznao Boga, Nikodem je došao do prave osobe – „Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina Božanstva“ (Kološanima 2,9). Isus je doista Riječ Božja koja je postala tijelom (Ivan 1,14). Isus je otkrio Boga kroz svoje riječi i djela. Čak je rekao da nitko ne dolazi k Ocu osim po Njemu (Ivan 14,6). Ako želite znati tko je Bog, pogledajte Isusa.

Dakle, moramo početi s vjerom. Prvi korak u boljem upoznavanju Boga je upoznati Isusa Krista, koji je poslan od Boga (Ivan 6,38). Jednom kada smo nanovo rođeni snagom Duha Svetoga, možemo doista početi učiti o Bogu, Njegovom karakteru i Njegovoj volji. „Duh sve istražuje: jest, dubine Božje“ (1. Korinćanima 2,10). Nasuprot tome, „naravan čovjek… ne može to [ono što se tiče Boga] spoznati, jer treba duhovno prosuđivati“ (1. Korinćanima 2,14). Postoji razlika između „naravnog“ čovjeka i „duhovnog“ čovjeka.

Rimljanima 10,17 kaže: „Stoga vjera dolazi slušanjem, a slušanje po riječi Božjoj.“ Ne može se dovoljno naglasiti koliko je proučavanje Božje Riječi, Biblije, najvažnije za bolje upoznavanje Boga. Moramo „kao novorođena djeca žudjeti za nepatvorenim mlijekom Riječi da po njemu [uzrastemo]: ako [smo] doista okusili da je milostiv Gospodin“ (1. Petrova 2,2-3). Božja Riječ bi nam trebala biti „užitak“ (Psalam 119,16. 24).

Oni koji uče više o Bogu su također oni koji slušaju zapovijed da se ispunjavaju Duhom Svetim. Nanovo rođeni vjernici uvijek imaju Duha Svetoga, ali Efežanima 5,15-21 nas uči da hodamo u Duhu i predamo se Njegovoj volji.

Molitva je također važan dio boljeg poznavanja Boga. Dok molimo, slavimo Boga za Njegov karakter i za ono što je učinio. Provodimo vrijeme s Njime, oslanjajući se na Njegovu moć i dopuštajući Duhu da posreduje za nas „neizrecivim uzdasima“ (Rimljanima 8,26).

Također uzmite u obzir da se može bolje upoznati Boga kroz druženje s drugim vjernicima. Kršćanski život nije namijenjen da se živi samostalno. Učimo više o Bogu kroz propovijedanje Božje Riječi i božanske savjete onih koji hodaju s Njim. Iskoristite svoje crkveno iskustvo, uključite se, proučavajte Bibliju u malim skupinama, idite svjedočiti s braćom. Baš kao što se cjepanica zapaljena na ognjištu ubrzo ugasi kad se makne i odloži u stranu, tako ćemo i mi izgubiti gorljivost za Boga ako ne budemo u zajedništvu s drugim vjernicima. Ali vratite cjepanicu u vatru s ostalim cjepanicama i ponovno će gorjeti.

Da sažmemo kako bolje upoznati Boga: 1) Prihvatite Krista kao svog Spasitelja. 2) Čitajte Njegovu Riječ… ona je živa (Hebrejima 4,12). 3) Svakodnevno se ispunjavajte Duhom Svetim. 4) Tražite Gospodina kroz molitvu. 5) Družite se i živite svoj život sa svetima (Hebrejima 10,25).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu bolje upoznati Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries