settings icon
share icon
Pitanje

Po čemu se razlikuju univerzalna i lokalna crkva?

Odgovor


Kako bismo razumjeli razliku između lokalne crkve i univerzalne crkve, prvo moramo ustanoviti njihove osnovne definicije. Lokalna crkva predstavlja skupinu vjernika u Isusa Krista koji se redovno sastaju na određenom mjestu. Univerzalnu crkvu čine svi vjernici u Isusa Krista u cijelome svijetu. Naziv crkva dolazi od barem dvije riječi. Jedna ima veze sa okupljanjem ili “sastankom” (1. Sol 2:14; 2. Sol 1:1). Ova riječ se odnosi na Božje djelo u spašavanju i posvećivanju vjernika kao onih koji su bili “pozvani iz”. Kada se u engleskim prijevodima Biblije javlja riječ crkva, tada je to prijevod upravo te riječi. Druga riječ je riječ koja govori o vlasništvu i doslovno znači “koji pripadaju Gospodinu”. To je riječ koja je transliterirana u riječ “crkva”. Ta grčka riječ koristi se samo dva puta u Novome zavjetu i nikad se ne koristi izravno imenujući crkvu (1. Kor 11:20; Otk 1:10).

Lokalna crkva obično se definira kao lokalni sastanak svih koji ispovijedaju vjeru i odanost Kristu. Najčešće se grčka riječ ekklesia koristi u odnosu na lokalni sastanak (1. Sol 1:1; 1. Kor 4:17; 2. Kor 11:8). Ne postoji nužno samo jedna određena lokalna crkva u jednome području: u velikim gradovima postoje mnoge lokalne crkve.

Univerzalna crkva je ime dano crkvi u cijelome svijetu. U ovom slučaju značenje ne govori toliko o samom sastanku, nego o onima koji ga sačinjavaju. Crkva je crkva čak i kada ne održava službene sastanke. U Djelima 8:3 vidimo da je crkva crkva čak i kada su u obiteljskoj kući. Istraživanjem teksta u Djelima 9:31, primijetit ćete da bi prijevod King James riječi crkva zapravo trebao biti u jednini: crkva, a to opisuje univerzalnu crkvu a ne samo lokalne crkve. Neki ponekad opisuju univerzalnu crkvu kao nevidljivu crkvu. Pazite da to ne činite. Univerzalna crkva u Pismu nikada se ne opisuje kao nevidljiva, a svakako nije trebala biti nevidljiva. Evo još nekoliko stihova koji govore o univerzalnoj crkvi: 1. Korinćanima 12:28; 15:9; Matej 16:18; Efežanima 1:22-23; Kološanima 1:18).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Po čemu se razlikuju univerzalna i lokalna crkva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries