settings icon
share icon
Pitanje

Što je unitaristički univerzalizam?

Odgovor


Unitaristički univerzalizam je prilično mala, ali utjecajna vjerska skupina. Relativizam, tolerancija i alternativni načini života sve su popularne riječi koje koristi unitaristički univerzalizam.

Unitaristički univerzalistički naziv dolazi od njihovog poricanja doktrine o Trojstvu i njihova uvjerenja da sva ljudska bića dobivaju spasenje. Prema univerzalistima sama ideja da bi netko mogao otići u pakao nije kompatibilna s karakterom Boga koji voli. Njegovi korijeni sežu sve do šesnaestog stoljeća kada su unitaristička vjerovanja postala popularna tijekom reformacije. Unitaristička misao i univerzalistička misao spojene su tijekom kasnog osamnaestog stoljeća u Americi tijekom Doba razuma. Intelektualna elita tog vremena odbijala je vjerovati u takva biblijska učenja kao što su potpuna izopačenost i vječno prokletstvo, već je prigrlila ideju Boga punog ljubavi koji nikada neće uzrokovati da netko pati.

Pristaše unitarističkog univerzalizma svoja uvjerenja temelje prvenstveno na vlastitim iskustvima i nisu predani niti jednom religijskom sustavu. Smatraju da pojedinci imaju pravo sami odlučiti u što će vjerovati i da drugi ne bi trebali kršiti to pravo. Kao rezultat toga, takav bi vjernik mogao naginjati ka liberalnom kršćanstvu, dok bi drugi mogao naginjati ka duhovnosti New Agea. Ne postoji stvarna dogma van tolerancije – za sve osim za biblijsko kršćanstvo. Unitaristički univerzalisti gledaju na Bibliju kao na knjigu poezije, mitova i moralnog učenja, potpuno ljudsku knjigu, a ne Božju Riječ. Odbacuju biblijski prikaz Trojedinog Boga, prepuštajući pojam Boga mašti svakog pojedinca.

Za unitarističkog univerzalista Isus je bio dobar moralni učitelj, ali ništa više. Ne smatra ga se božanskim, a svako čudo povezano s Njim odbacuje se kao van ljudskog razuma. Većina Isusovih izjava zabilježenih u Bibliji smatra se uljepšavanjem od strane autora. Među univerzalističkim vjerovanjima: Isus nije umro da spasi čovječanstvo od grijeha, jer čovjek nije pali grešnik; naglasak se stavlja na ljudsku sposobnost za dobrotu; grijeh je potpuno relativan, a sam izraz rijetko se koristi; čovjek se spašava osobnim usavršavanjem, spasenje je čisto svjetovno iskustvo, „buđenje“ za svijet oko sebe. Ovo je vrlo važno, jer je smrt konačna. Većina unitarističkih univerzalista poriče postojanje života poslije smrti, tako da sve što imamo na zemlji ujedno je sve što ćemo ikada dobiti.

Biblija, s druge strane, pobija te neistine. Isus spašava čovječanstvo, koje je u palom stanju od Edenskog vrta i odvojeno od Boga grijehom (Ivan 10,15; Rimljanima 3,24-25; 5,8; 1. Petrova 2,24). Čovjek nije dobar, već grešan i beznadno izgubljen. Samo zahvaljujući Božjoj milosti i vjeri u prolivenu krv Kristovu na križu, čovječanstvo se može pomiriti sa svetim, transcendentnim Bogom (Postanak 2,16-17; 3,1-19; Ivan 3,36; Rimljanima 3,23; 1. Korinćanima 2,14; Efežanima 2,1-10; 1. Timoteju 2,13-14; 1. Ivanova 1,8).

Unitaristički univerzalizam nema ništa zajedničko s biblijskim kršćanstvom. To je lažno evanđelje, njegova učenja su suprotna Bibliji, a njegovi se članovi snažno protive tradicionalnim, biblijskim kršćanskim vjerovanjima (pritom tvrdeći da su oslobođeni diskriminacije ili predrasuda bilo koje vrste). Biblija jasno pobija unitarni univerzalizam u svim glavnim točkama svojih učenja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je unitaristički univerzalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries