settings icon
share icon
Pitanje

Koje su uloge muža i žene u obitelji?

Odgovor


Iako su muškarci i žene jednaki u svome odnosu s Kristom, Sveto pismo daje specifične uloge svakome od njih u braku. Muž mora preuzeti vodstvo u domu (1. Korinćanima 11:3; Efežanima 5:23). U svome vodstvu on ne smije biti diktator ili gledati na nju s visoka, nego to mora činiti u skladu s primjerom Krista koji vodi Crkvu. „Muževi, ljubite svoje žene kao što je i Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju, da je posveti čisteći je u kupelji vode uz pratnju riječi” (Efežanima 5:25-26). Krist je volio Crkvu (svoj narod) suosjećajno, milosrdno, s opraštanjem, s poštovanjem i nesebično. Upravo na taj način muževi trebaju voljeti svoje žene.

Žene se moraju pokoriti autoritetu svojih muževa. „Žene neka se pokoravaju svojim muževima kao Gospodinu, jer je muž glava žene kao što je i Krist glava Crkve – on, Spasitelj svoga Tijela! Štoviše, kao što je Crkva pokorna Kristu, tako neka budu i žene u svemu svojim muževima!” (Efežanima 5:22-24). Iako se žene trebaju pokoriti svojim muževima, Biblija također kaže muškarcima nekoliko puta kako se moraju odnositi prema svojim ženama. Muž ne smije na sebe uzeti ulogu diktatora, nego mora poštovati svoju ženu i njezina mišljenja. Zapravo, Efežanima 5:28-29 potiče muškarce da vole svoje žene jednako kao što vole svoja tijela, koja hrane i brinu se za njih. Muževa ljubav prema ženi treba biti ista kao Kristova ljubav prema Njegovu tijelu, koje je Crkva.

„Žene, pokoravajte se svojim muževima, kako dolikuje u Gospodinu! Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima” (Kološanima 3:18-19). „Jednako, vi muževi, živite zajedno sa svojom ženom, kao sa slabijim bićem, prema (vjerskoj) spoznaji! Iskazujte im poštovanje, budući da su subaštinice milosti, to jest života, da vaše molitve ne naiđu na zapreku” (1. Petrova 3:7). Iz ovih stihova vidimo da ljubav i poštovanje karakteriziraju uloge i muževa i žena. Ako u vezi ima ljubavi i poštovanja, onda autoritet, vodstvo, ljubav i pokoravanje neće biti problem nijednome partneru.

U pogledu podjele odgovornosti u domu, Biblija upućuje muževe da skrbe za svoje obitelji. To znači da on radi i zarađuje dovoljno za osnovne stvari u životu za svoju ženu i djecu. Ako to ne čini, zasigurno će uslijediti duhovne posljedice. „Ako se tko za svoje, osobite za ukućane, ne brine, zanijekao je vjeru; gori je od nevjernika” (1. Timoteju 5:8). Dakle, muškarac koji se ne trudi skrbiti se za svoju obitelj ne može se s pravom nazvati kršćaninom. To ne znači da žena ne smije pomagati u obiteljskom budžetu—Izreke 31 pokazuju da pobožna žena to svakako može činiti—ali financijska skrb za obitelj nije prvenstveno njezina odgovornost, nego odgovornost njezina muža. Iako muž treba pomoći ženi s djecom i kućanskim poslovima (time ispunjavajući dužnost da voli svoju ženu), Izreke 31 također nam jasno kažu da je dom ženino primarno područje utjecaja i odgovornosti. Čak i ako mora rano ustati i do kasna ostati budna, njezina je obitelj dobro zbrinuta. To mnogim ženama nije lak život—posebice u bogatim Zapadnim zemljama. Međutim, previše žena je pod velikim stresom. Kako bi se spriječio takav stres, i muž i žena trebaju uz molitvu reorganizirati svoje prioritete i slijediti biblijske upute o svojim ulogama.

Sukobi u pogledu podjele rada u braku zacijelo će se dogoditi, ali ukoliko se oba partnera pokoravaju Kristu, ti će sukobi biti minimalni. Ako par vidi da su svađe o ovim pitanjima česte i teške, ili ukoliko svađe postaju obilježje braka, njihov je problem duhovne naravi. U takvom slučaju, partneri se trebaju ponovno posvetiti molitvi i pokornosti Kristu na prvom mjestu, te posvetiti se jedno drugome sa stavom ljubavi i poštovanja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su uloge muža i žene u obitelji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries