settings icon
share icon
Pitanje

Koja je uloga Svetoga Duha u našim životima danas?

Odgovor


Između svih darova koje je Bog dao čovječanstvu, ni jedan nije veći od prisutnosti Svetoga Duha. Duh ima mnogo funkcija, uloga i djelatnosti. Kao prvo, On radi u srcima svih ljudi, posvuda. Isus je rekao učenicima da će poslati Duha u svijet da „doka(že) svijetu zabludu s obzirom na grijeh, na pravednost i na sud“ (Ivan 16,7-11). Svi imaju „svijest o Bogu“, bez obzira priznaju li to ili ne. Duh u ljudskim umovima primjenjuje Božje istine kako bi ih, poštenim i dovoljnim argumentima, uvjerio da su grješnici. Odazivanje tom uvjerenju ljude vodi ka spasenju.

Nakon što smo spašeni i pripadamo Bogu, Duh se zauvijek nastanjuje u našim srcima, pečati nas s potvrdnim i uvjerljivim zalogom našeg vječnog stanja koje imamo kao Njegova djeca. Isus je rekao da će poslati Duha da bude naš Pomoćnik, Tješitelj i Vodič. „Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek“ (Ivan 14,16). Grčka riječ koja se ovdje prevodi kao „Branitelj“ znači „onaj koji je pozvan da stane pored,“ a odražava ideju nekoga koji ohrabruje i potiče. Sveti Duh zauzima trajno mjesto u srcima vjernika (Rimljanima 8,9; 1. Korinćanima 6,19-20; 12,13). Isus je Duha dao kao „nadoknadu“ za svoje izbivanje, kako bi izvršavao one funkcije prema nama koje bi On činio da je osobno ostao s nama.

Među tim funkcijama je i funkcija objavitelja istine. Prisutnost Duha u nama osposobljava nas da razumijemo i tumačimo Božju riječ. Isus je svojim učenicima rekao da „kada dože on, Duh Istine, uvest će vas u svu istinu“ (Ivan 16,13). On našim umovima objavljuje cijeli Božji naum koji se odnosi na štovanje, nauk i kršćanski život. On je konačni vodič, koji ide ispred, predvodi, uklanja prepreke, otvara razumijevanje i čini sve jasnim. On predvodi kamo trebamo poći u svim duhovnim pitanjima. Bez takvoga vodiča, mogli bismo otići u zabludu. Ključan dio istine koju On objavljuje tiče se onoga što je Isus rekao o sebi (Ivan 15,26; 1. Korinćanima 12,3). Duh nas uvjerava u Kristovo božanstvo i utjelovljenje, u to da je Mesija, u Njegovu patnju i smrt, uskrsnuće i uzeće, u Njegov proslavljeni položaj s desne strane Bogu i u Njegovu ulogu kao Suca sviju. On proslavlja Krista u svemu (Ivan 16,14).

Još jedna uloga Svetoga Duha jest uloga davatelja darova. Prva Korinćanima 12 opisuje duhovne darove dane vjernicima kako bi ovi mogli funkcionirati kao Kristovo tijelo na zemlji. Sve te darove i velike i male, dao je Duh kako bismo mogli biti Kristovi veleposlanici na ovomu svijetu, očitujući Njegovu milost i proslavljajući Ga.

Duh istovremeno djeluje i kao onaj koji proizvodi plod u našem životu. Kada se nastani u nama, On počinje djelo žetve svoga ploda u našim životima – ploda ljubavi, radosti, strpljenja, ljubaznosti, dobrote, vjernosti, blagosti i uzdržljivosti (Galaćanima 5,22-23). To nisu djela našega tijela, koje nije u stanju proizvesti takav plod, nego su proizvod prisutnosti Duha u našem životu.

Spoznaja da se Sveti Duh Božji nastanio u našem životu, da On izvršava sve te čudotvorne funkcije, da će zauvijek prebivati u nama i da nas nikada neće ostaviti niti napustiti, uzrok je velike radosti i utjehe. Hvala Bogu za taj dragocjeni dar – za Svetoga Duha i Njegovo djelo u našim životima!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je uloga Svetoga Duha u našim životima danas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries