settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li u nebu doslovno biti ulice od zlata?

Odgovor


Nebeske ulice od zlata često se spominju u pjesmi i poeziji, ali se mnogo teže pronalaze u Bibliji. Ustvari, postoji samo jedan stih u Bibliji koji spominje ulice od zlata, a to je u svetom gradu, novom Jeruzalemu: „A ulica gradska — čisto zlato, kao prozirno staklo“ (Otkrivenje 21,1.21 VB). Dakle, govori li nam ovaj stih da će u nebu doslovno biti ulice od zlata? Ako da, koja je važnost ili značenje doslovnih ulica od zlata?

Grčka riječ koja se prevodi „zlato“ jest chrusion, koja može značiti „zlato, zlatni nakit ili obloženo zlatom.“ Stoga je „zlato“ ispravan prijevod. Ustvari, nesuglasice u tumačenju često dolaze kada ljudi pokušavaju odrediti koje dijelove Biblije treba shvatiti doslovno, a koje figurativno. Dobra smjernica pri proučavanju Biblije jest da se sve shvaća doslovno, osim ako za to nema smisla. A u ovom poglavlju Otkrivenja, Ivan ne daje samo nasumične opisne pojmove. U prvim dijelovima Otkrivenja 21 govori o trsci za mjerenje grada (s. 15), te specifično opisuje nebeske zidine koje su sagrađene od jaspisa, a sam grad od zlata (s. 18). Također opisuje temelje gradskih zidina koji se sastoje od svakovrsnog dragog kamenja i dragulja (s. 19-20). Dakle, s ovim pojedinostima na umu, opis zlatnih ulica ima smisla.

Ako su nebeske ulice načinjene od zlata, koja je onda poanta? Prvo, zapazite stanje zlata. Kada se zlato pronađe na zemlji, ono nije u poželjnom stanju koje zlatari traže. Zlato se mora taliti da se ukloni nečistoća i ostane samo čisto zlato. Zlato koje je Ivan vidio u nebu bilo je takve kvalitete da se čini transparentno u odražavanju čistog svjetla Božje goruće slave. Božja sposobnost očišćenja nije ograničena samo na zlato; Bog čisti sve koji će po krvi Isusa Krista ući u nebo. „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9 VB). Nije samo Božji sveti grad ono što je čisto prema Njegovom dizajnu, to su i građani toga grada.

Neki teolozi se ne drže ideje da su nebeske zlatne ulice doslovne. Međutim, gledajući samo tekst kojeg nam je Bog dao unutar konteksta Ivanovog otkrivenja, čini se da nema razloga za sumnju. Ipak, teško da će naša pažnja u vječnosti biti usmjerena na zemaljska blaga. Iako čovjek teži za blagom poput zlata na zemlji, za vjernika u nebu ono jednoga dana neće biti ništa više od hrpe betona. Bez obzira koliko dragocjenih dragulja ili materijala čini fizičku konstrukciju neba, ništa nikada neće imati veću vrijednost od Boga koji nas voli i koji je umro da nas spasi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li u nebu doslovno biti ulice od zlata?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries