settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu biti učinkoviti svjedok za Krista u izgubljenom svijetu?

Odgovor


„Svjedok“ je osoba koja potvrđuje činjenicu, stoga da bi osoba bila učinkoviti svjedok za Krista, mora ga poznavati iz prve ruke. Apostol Ivan govori o tome u 1. Ivanovoj 1,1-3: „Što bijaše od početka, što čusmo, što vidjesmo očima svojim, što promotrismo i ruke naše opipaše o ¬Riječi života; i život se očitova, i vidjeli smo, i svjedočimo, i navješćujemo vam život vječni“ (VB). Danas, mi koji smo iskusili novi život u Kristu svjedočimo o Njegovoj ljubavi i oprostu, ujedno i riječima i načinom na koji živimo svoje živote. To znači svjedočenje. Da bismo bili učinkoviti u našem svjedočenju, trebamo zapamtiti nekoliko osnovnih stvari:

1) TEMA našeg svjedočenja jest Isus Krist. Pavao je definirao evanđelje kao smrt, pokop i uskrsnuće Isusa Krista (1. Korinćanima 15,1-4). Ako ne objasnimo Kristovu žrtvu, onda zapravo i ne dijelimo evanđelje. (Vidi također 1. Korinćanima 2,2 i Rimljanima 10,9-10.) Važan dio ove teme jest činjenica da je Isus Krist jedini način spasenja, a ne jedan od mnogih načina. „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6 VB).

2) SILA našeg svjedočenja jest Duh Sveti. Duh je taj koji mijenja živote (Titu 3,5), a promijenjeni život očit je svima. Budući da svjedočimo, puno vremena trebamo provoditi u molitvi, opredjeljujući se za silu Duha kako bismo mogli dozvoliti da naše svjetlo sjaji na takav način da drugi prepoznaju Božju silu u nama (Matej 5,16).

3) VALJANOST našeg svjedočenja pokazat će se u načinu na koji živimo naše živote. Filipljanima 2,15 postavlja za nas ovaj cilj: „da budete besprijekorni i čisti, neporočna djeca Božja usred naraštaja izopačena i iskvarena, u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu“ (VB). Učinkoviti kršćanski svjedok živjet će svoj život besprijekorno u sili Duha Svetoga, čiji plod pokazujemo kada ostajemo u Kristu (Ivan 15,1-8; Galaćanima 5,22-23).

Možda je najvažnije od svega da moramo biti dovoljno upoznati s Biblijom kako bismo mogli točno i dosljedno drugima predstavljati evanđelje. „Nego posvetite Gospodina Boga u srcima svojim; i budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas išće obrazloženje za nadu koja je u vama, ali s blagošću i strahom“ (1. Petrova 3,15 VB). Uvijek biti spremni znači marljivo proučavati Bibliju, pamtiti stihove i moliti Boga da nam daje prilike za dijeljenje evanđelja s onima čija srca Gospodin priprema da čuju Njegovu poruku spasenja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu biti učinkoviti svjedok za Krista u izgubljenom svijetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries