settings icon
share icon
Pitanje

Što je ubojstvo iz milosrđa?

Odgovor


„Ubojstvo iz milosrđa" je „čin bezbolnog usmrćivanja osobe ili životinje, ili dopuštanja da umre uskraćivanjem liječničkih usluga, obično zbog bolne i neizlječive bolesti." Ubojstvo iz milosrđa naziva se i „eutanazijom".

Grčka riječ eutanazija u prijevodu znači „dobra smrt", koja zajedno s izrazom ubojstvo iz milosrđa može biti utješna u slučaju teških medicinskih situacija. Kada bilo koja osoba, posebno član obitelji ili bliski prijatelj, doživi bol, mentalnu degeneraciju ili neko drugo nepovoljno stanje, naš je instinkt pomoći toj osobi na bilo koji mogući način. Ponekad ta želja za ublažavanjem boli može postati toliko jaka u njegovatelju ili pacijentu da nadjača naš dublji nagon za očuvanjem života i opstankom.

Ova borba između želje za okončanjem patnje i želje za preživljavanjem nije nova za čovječanstvo. Ustvari, jedna od najstarijih priča u Bibliji govori o Jobovoj čežnji za smrću usred njegove patnje. Job oplakuje svoj život, čak i zahtijevajući od Boga da ga ubije, umjesto da dozvoli da se njegova bol – emocionalna, fizička i duhovna – nastavi (Job 6,8-11). Što je najvažnije, Job izjavljuje: „Smrt radije nego ovo moje tijelo. Dodijalo mi je, neću dovijeka živjeti; pusti me, jer dašak su dani moji" (Job 7,15-16).

Podržava li Biblija Jobove osjećaje? Svakako prepoznaje da takvi osjećaji postoje. I drugi su likovi iz Biblije očajnički tražili da se što prije završi njihov život, uključujući Iliju (1. Kraljevima 19,4) i Šaula (1. Ljetopisa 10,4). Biblija priznaje da emocije, pa čak i logika mogu poduprijeti ideju o „ubojstvu iz milosrđa". Međutim, mi ne živimo po emociji ili logici nego po vjeri (Rimljanima 1,17). Bog ima planove i razumijevanje koje nikada ne možemo shvatiti. On je Davatelj i Održavatelj života (Nehemija 9,6), i nemamo pravo uzurpirati Njegov autoritet. Pri kraju Jobove priče, njegov prijatelj Elihu ga upozorava: „Čuvaj se da u bezakonje ne skreneš, jer to si izabrao radije nego nevolju" (Job 36,21). Nije na nama da odlučujemo o vremenu ili načinu naše smrti. Ubojstvo iz milosrđa je grijeh protiv Božjeg plana i moći.

Dietrich Bonhoeffer je bio njemački teolog koji je imao veliko osobno iskustvo s patnjom. Bio je zatočen i na kraju pogubljen od strane Trećeg Reicha tijekom Drugog svjetskog rata. Dok je bio u zatvoru, napisao je u svojoj Etici objavljenoj posthumno: „Pravo na svršetak života je rezervirano za Boga, jer samo Bog zna cilj prema kojem je život usmjeren. Sam Bog želi biti taj koji opravdava ili uzima život."

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je ubojstvo iz milosrđa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries