settings icon
share icon
Pitanje

Kako vjernici mogu biti u svijetu, ali ne od svijeta?

Odgovor


Kada u Novom zavjetu čitamo o „svijetu", nalazimo grčku riječ cosmos. Cozmos se najčešće odnosi na naseljenu zemlju i ljude koji žive na zemlji, koja djeluje bez Boga. Sotona je vladar ovog „kozmosa" (Ivan 12,31; 16,11; 1. Ivanova 5,19). Jednostavnom definicijom da se riječ „svijet" odnosi na svjetovni sustav kojim vlada Sotona možemo spremnije cijeniti Kristove tvrdnje da vjernici više nisu od svijeta – nama više ne vlada grijeh, niti smo vezani načelima svijeta. Osim toga, mijenjamo se u Kristov lik, što uzrokuje da naše zanimanje za stvari ovoga svijeta postaje sve manje i manje kako sazrijevamo u Kristu.

Oni koji vjeruju u Isusa Krista naprosto su u svijetu – fizički prisutni – ali ne od svijeta, ne dio njegovih vrijednosti (Ivan 17,14-15). Kao vjernici se trebamo odvojiti od svijeta. To znači biti svet i živjeti sveto, pravedno – biti odvojen. Ne smijemo biti uključeni u grešne aktivnosti koje svijet promiče, niti zadržati nepristojan, pokvaren um kojeg kreira svijet. Umjesto toga, sami sebe i svoj um moramo usklađivati s Isusom Kristom (Rimljanima 12,1-2). Ovo je svakodnevna aktivnost i predanost.

Također moramo razumjeti da je biti u svijetu, ali ne od njega, nužno ako želimo biti svjetlo onima koji su u duhovnoj tami. Moramo živjeti na takav način da oni izvan vjere vide naša dobra djela i naše ponašanje i znaju da u nama postoji nešto „drugačije". Kršćani koji se svim silama trude živjeti, razmišljati i ponašati poput onih koji ne poznaju Krista čine mu veliku štetu. Čak i pogani znaju da ćete ih „po njihovim plodovima prepoznati" (Matej 7,16), a mi kao kršćani trebamo pokazati plod Duha u nama.

Biti „u" svijetu također znači da možemo uživati u svijetu, kao što je prekrasna kreacija koju nam je Bog dao, ali ne smijemo uranjati u ono što svijet cijeni, niti ganjati svjetovne užitke. Užici više nisu naš poziv u životu kao nekada, već štovanje Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako vjernici mogu biti u svijetu, ali ne od svijeta?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries