settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti u Kristu?

Odgovor


Galaćanima 3,26-28 daje nam uvid u frazu „u Kristu" i što ona znači. „Svi ste naime sinovi Božji, po vjeri, u Kristu Isusu. Jer koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: ni Židov ni Grk, nema: ni rob ni slobodnjak, nema: ni muško ni žensko — jer svi ste vi jedno u Kristu Isusu." Pavao govori kršćanima u Galaciji podsjećajući ih na njihov novi identitet otkako su položili svoju vjeru u Isusa Krista. „U Krista kršteni" znači da su se identificirali s Kristom, napustili svoje stare grešne živote i potpuno prihvatili novi život u Kristu (Marko 8,34; Luka 9,23). Kada odgovorimo na privlačenje Duha Svetoga, On nas „krštava" u Božju obitelj. Prva Korinćanima 12,13 kaže: „Ta u jednom smo Duhu svi mi u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi ili Grci, bilo robovi ili slobodnjaci. I svi smo jednim Duhom napojeni."

Nekoliko mjesta u Bibliji referira se na to da je vjernik „u Kristu" (1. Petrova 5,14; Filipljanima 1,1; Rimljanima 8,1). Kološanima 3,3 kaže: „Ta umrijeste, i život je vaš skriven s Kristom u Bogu." Bog je savršena pravda. Ne može jednostavno previdjeti ili oprostiti naš grijeh; to ne bi bilo pravedno. Grijeh je morao biti plaćen. Sav gnjev koji Bog drži prema zlu izlio je na vlastitog Sina. Kad je Isus preuzeo naše mjesto na križu, pretrpio je kaznu koju naš grijeh zaslužuje. Prije nego što je umro, Njegove posljednje riječi bile su: „Dovršeno je" (Ivan 19,30). Što je bilo dovršeno? To nije samo Njegov zemaljski život. Kao što je dokazao tri dana kasnije, jasno nije bilo dovršeno (Matej 28,7; Marko 16,6; 1. Korinćanima 15,6). Ono što je dovršio na križu bio je Božji plan za iskupljenje palog svijeta. Kad je Isus rekao: „Dovršeno je", izjavio je da je uspješno platio u potpunosti za svaki čin pobune, prošli, sadašnji i budući.

Biti „u Kristu" znači da smo prihvatili Njegovu žrtvu kao plaću za naš vlastiti grijeh. Naše kaznene prijave sadrže svaku grešnu misao, stav ili radnju koju smo ikada počinili. Nikakva količina vlastitog čišćenja ne može nas učiniti dovoljno čistima da zaradimo oproštenje i odnos sa svetim Bogom (Rimljanima 3,10-12). Biblija kaže da smo u svom prirodnom grešnom stanju Božji neprijatelji (Rimljanima 5,10). Kad prihvatimo Njegovu žrtvu za nas, On mijenja naše iskaze. Razmjenjuje naš popis grijeha za Njegov savršeni račun koji je Bogu potpuno ugodan (2. Korinćanima 5,21). Božanska razmjena odvija se u podnožju križa: naša stara grešna priroda za Njegovu savršenu prirodu (2. Korinćanima 5,17).

Da bismo ušli u nazočnost svetoga Boga, moramo biti skriveni u Kristovoj pravednosti. Biti „u Kristu" znači da Bog više ne vidi naše nesavršenosti; On vidi pravednost svoga vlastitog Sina (Efežanima 2,13; Hebrejima 8,12). Samo nam se „u Kristu" otkazuje naš dug za grijeh, obnavlja naš odnos s Bogom i osigurava vječnost (Ivan 3,16-18, 20,31).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti u Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries