settings icon
share icon
Pitanje

Mora li se par vjenčati ako žena zatrudni prije braka?

Odgovor


Seks prije braka je postao uobičajena pojava u našem društvu, čak do te mjere da je nešto što se očekuje, a mnogi koji ispovijedaju da su kršćani ga niti ne smatraju grijehom. Naša kultura podrazumijeva da ljudi ne posjeduju mjeru samokontrole koja je nužna za suzdržavanje do braka, stoga je ideja postala nerealna. Međutim, Božja Riječ se ne mijenja i govori nam da je seks izvan braka nemoralan (Matej 15,19; 1. Korinćanima 6,9.13; 7,2; 2. Korinćanima 12,21; Galaćanima 5,19; Efežanima 5,3).

Svaka osoba koja je postala nanovorođeni kršćanin položivši svoju vjeru i pouzdanje u Krista više ne pripada samom sebi. Prva Korinćanima 6,18-20 kaže: „Bježite od bludništva! Svaki grijeh koji učini čovjek izvan tijela je; a tko bludniči, protiv svojega tijela griješi. Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji“ (VB).

Ignoriranje Božjeg plana za brak, seks i obitelj uvijek rezultira duhovnim posljedicama kao što su: žalošćenje Duha Svetog (Efežanima 4,30), krivnja, sram, žaljenje, gubitak poštovanja prema sebi i drugima, razdori u obiteljima i među vjernicima, loš uzor ponašanja, bol zbog budućih supružnika, neželjene trudnoće, pobačaj i spolno prenosive bolesti. Bog je stvorio seks za intimni izraz ljubavi i predanosti, da se dijeli samo između muža i žene. Seks samo za tjelesno zadovoljstvo šteti našoj duhovnosti i udaljava nas od zajedništva s Bogom.

Svakome tko je sagriješio prakticiranjem seksa izvan braka može biti oprošteno, čak i ako pogreška rezultira neželjenom trudnoćom. Prva Ivanova 1,9 kaže: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (VB). To ne znači da će Bog obrisati posljedice naših postupaka, ali ako priznajemo i pokajemo se za naše grijehe, možemo biti duhovno obnovljeni. To znači odvraćanje od naših grijeha i donošenje čvrste odluke da ćemo ljubiti Krista i služiti mu.

Postoje neki slučajevi u kojima je mudro ući u brak prije nego što se dijete rodi. Ako ozbiljan par koji se ionako planirao vjenčati počini blud koji rezultira trudnoćom, vjerojatno bi lakše bilo za obitelj i dijete da se vjenčaju prije nego što se dijete rodi. No, ako neozbiljni par počini isti grijeh i ako se vjenčaju, to ih neće učiniti ispravnima u Božjim očima. U takvoj situaciji, ulazak u brak će ih samo pripremiti za bračni neuspjeh. Biblija ne savjetuje ljudima da ulaze u brak pod takvim okolnostima, premda su oba roditelja još uvijek dužni podržavati dijete emocionalno, duhovno i financijski.

Nitko od nas ne postaje pravedan pred Bogom putem djela. Spašeni smo samo po vjeri i pouzdanjem da nas Isus Krist spašava od naših grijeha. Biblija kaže: „Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rimljanima 6,23 VB). Bog ne želi da sami ispravljamo svoje prijestupe; On želi da mu predamo svoje srce. Polaganjem naše vlastite volje i podčinjavanjem Božjoj suverenosti, možemo biti sigurni u ispunjen život na zemlji i mjesto u nebu za čitavu vječnost.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Mora li se par vjenčati ako žena zatrudni prije braka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries